Schooltuinen met ‘Het Groene Hart’ brengen een bezoek aan elkaars schooltuin.

Foto: Buurtcentrum d'Evelaer

Met inmiddels 7 basisscholen die zijn aangesloten bij schooltuinen met “Het Groene Hart’. zijn er in Heemskerk al veel kinderen die van alles hebben geleerd over tuinieren en gewassen.

Nòg meer leren kon gedurende het bezoek van de kinderen van de Leonardusschool en van de Zilvermeeuw aan elkaars schooltuin, afgelopen woensdag 22 juni.

Het bezoek begon met een rondleiding door de schooltuin, waarbij de kinderen elkaar al volop vragen stelden en kennis uitwisselden. En niet alleen aan elkaar, maar ook aan de drie aanwezige ‘plant opa’s’

Plant opa’s, oma’s of vaders en moeders
Alle schooltuinen met “Het Groene Hart’ hebben plant opa’s, oma’s of vaders en moeders. In totaal zijn dat voor de 7 schooltuinen ongeveer 30 mensen.

Gedurende het over-en-weer bezoek vertelde een van de plant opa’s onder andere over ‘dieven’. Wat zijn dat, ‘dieven’? “Wel, “, zo vertelde de plant-opa aan de groep geïnteresseerde kinderen, “dat zijn zijvertakkingen van de tomatenplant en dat noemen we dieven en die moeten van de tomatenplant af, anders wordt het te zwaar voor de tomatenplant”.

Plant-opa vertelt over 'dieven'
Plant-opa vertelt over ‘dieven’

Jong en oud
“Het is heel leuk om te zien jong en oud samen werken”, aldus Cindy Henneman coördinator van het ‘Informatiepunt Het Groene Hart. ” De opa’s wilde eerst geen lesgeven aan de kinderen. Ze vonden dat lesgeven iets was voor juffen en meesters. Die hadden er tenslotte voor geleerd. Maar nu weten de opa’s wel beter. Ze weten een hoop over de tuinen te vertellen en de kinderen zijn ontzettend leergierig”.

Quiz
Na het bezoek aan de schooltuinen volgde in de klas een quiz over de schooltuin en over… kippen! Voor de kinderen van de Leonardusschool was dat een bekend onderwerp, want de Leonardusschool heeft namelijk ook een eigen kippenhok. Behalve het werken in de tuin verzorgen de kinderen ook de kippen en de kuikens.

Verkopen op schoolplein
Naast de educatieve waarde, bieden de schooltuinen natuurlijk nog meer: verse groenten! Want als er goed is getuinierd en het weer een beetje heeft meegezeten, dan leveren de schooltuinen volop producten zoals tomaten, rabarber , sla, worteltjes en bonen. Allemaal versproducten die aan het eind van deze leerzame ochtend op het schoolplein werden verkocht aan de ouders, en via die route weer hun weg vinden naar het bord van de kinderen.

DSC_2695 banner

Wilt je ook een schooltuin opzetten of mee helpen in de schooltuin. Kijk op de website www.evelaer.nl of mail naar [email protected]

Cookieinstellingen