Column van de Dag / Aandacht voor de sport!

Foto: Sportservice Kennemerland

Vandaag de tweede column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Sportservice Kennemerland: Een verhaal over Olympische en vooral ook Paralympische Spelen, over de Maand van de Aangepaste Sporten en de eerste competitie rolstoelhandbal

Door: Bart Neeft

Wat een heerlijke sportzomer! Met de Olympische Spelen nog vers in het geheugen met al zijn aandacht die het heeft gekregen. Voor mij persoonlijk vind ik de prestatie van Usain Bolt eruit springen. Op 3 achtereenvolgende Spelen 3 keer goud winnen op de 100m, 200m en de estafette. Wat een BAAS! Maar zal hij echt stoppen na het WK in 2017?

Anders dan verwacht
Mooi is de aandacht in Nederland voor de Olympische Spelen met de minder bekende toppers die onverwachts medailles binnen haalden en dus nu “hot” zijn in Nederland en natuurlijk de bekende toppers, waarvan verwacht werd dat ze wel even een medaille gingen ophalen in Rio, maar toch de verwachtingen niet waar konden maken. Hierdoor gaf de te verwachte medaillespiegel (door chef de mission Maurits Henriks) toch een heel ander beeld.

Handbaldames
Ton Boot die wekelijks een column schrijft in de Telegraaf, heeft er eind augustus een mooie column over geschreven die de waarheid bloot legt over deze verwachtingen. Een voorbeeld hiervan zijn de Oranje handbaldames. Van hen werd een medaille verwacht. Naar mijn mening was dit niet helemaal realistisch. De dames, die voor het eerst meededen, hebben een goede prestatie neergezet op de Olympische Spelen met een 4de plek. Natuurlijk is het zuur om net naast een medaille te grijpen, maar je wordt ook niet in 1 keer kampioen. Het team is weer een ervaring rijker en de honger naar een medaille, is de volgende keer nog groter. Het team is jong en kan zeker nog jaren voort om te groeien tot een topteam, die met mooi handbal de komende belangrijke toernooien meedoen om de medailles!

Heel mooi is het om de aandacht en de support te zien die het team uit Nederland heeft gekregen door de media en de fans. Het hele land leefde mee met de dames om zo goed mogelijk te presteren…..en wat was het spannend! Een hele goede opsteker voor het handbal in Nederland, want het is een heel mooi spelletje. logo wikiParalympische Spelen
Het is goed om te zien dat de Paralympische Spelen heel veel aandacht krijgen vanuit de hele wereld. Een prachtige Spelen met een officiële opening om U tegen te zeggen! Ook Nederland heeft serieus aandacht voor de Paralympische Spelen, wat vroeger weleens anders was. Nu de aandacht er is, en dus ook sponsors, is er geld voor deze topsporters om het maximale uit hun sportcarrière te halen, want dat is wel inherent aan topsport. Er is veel geld nodig om bijvoorbeeld het perfecte materiaal aan te schaffen om optimaal te kunnen presteren. Hebben “onze” paralympiërs optimaal gepresteerd?! Dat hebben ze zeker gedaan met 62 medailles. Echt een prestatie van formaat! Dit zijn 23 medailles meer dan de vorige Paralympische Spelen. Er is dan ook een officiële huldiging in Den Haag die woensdag 21 september live werd uitgezonden bij de NOS. Het geeft aan dat er steeds meer waardering is voor deze topsporters. Want dat zijn het…TOPSPORTERS.

Paralympisch 'gouden' triathlonatleet Jetze Plat in gesprek met Toine van Peperstraten
Paralympisch ‘gouden’ triathlonatleet Jetze Plat in gesprek met Toine van Peperstraten

Maand van het Aangepaste Sporten
Ik hoop dat elke paralympiër de aandacht krijgt die ze verdient, ook in hun eigen gemeente. Deze huldigingen vallen mooi samen met de Maand van het Aangepaste Sporten in Noord Holland. Veel verenigingen hebben de afgelopen maand hun deuren open gezet en extra activiteiten georganiseerd voor de verschillende doelgroepen binnen het Aangepast Sporten.

Waar ik mij binnen het aangepast sporten hard voor maak, is het rolstoelhandbal bij CSV in Castricum en het G-handbal bij DSS in Heemskerk. Dan is een lokale held huldigen die met de Paralympische Spelen heeft mee gedaan een kers op de taart qua aandacht voor het Aangepast Sporten! Voor mij was er in deze maand ook een hoogtepunt voor wat betreft het Aangepast Sporten, want afgelopen zondag 11 september was het 1ste competitietoernooi van het rolstoelhandbal in Nederland. Dit is namelijk een nieuwe sport in Nederland.

Rolstoelhandballers actief gedurende allereerste competitiedag ooit in Nederland (foto: Cobi Neeft)
Rolstoelhandballers actief gedurende allereerste competitiedag ooit in Nederland (foto: Cobi Neeft)

Rolstoelhandbal
De eerste aanzet voor deze sport is  2,5 jaar geleden gegeven, door initiatiefneemster Ada Stam tijdens de 65-jarig reünie van CSV Handbal te Castricum, via een demonstratiewedstrijd.  Hier is het enthousiasme ontstaan bij bestuur van CSV en het NHV om dit verder te ontwikkelen. Het gaf mij de kans als combinatiefunctionaris van Sportservice Kennemerland voor CSV het rolstoelhandbal te ontwikkelen.
Na vele demonstratiewedstrijden tegen valide teams, clinics voor rolstoelsporten en zelfs het winnen van het EK rolstoelhandbal 2015 in Wenen, nu dus het 1ste competitietoernooi. Met 3 andere clubs in het land spelen we elke maand een toernooi als competitie met aan het eind van het seizoen een officieel NK. Hier wordt bepaald wie zich rolstoelhandbal kampioen van Nederland mag noemen. Ik ben heel erg trots dat onze gezamenlijke energie heeft geleid tot dit unicum, het opzetten van een nieuwe sport in Nederland: rolstoelhandbal!

Cookieinstellingen