112

Let op: Oplichting via ‘helpdesks’ Google, Facebook, Amazone, Adobe

Foto: Google - collage

Problemen met internetbedrijven? Dan probeer je een helpdesk te bereiken. De praktijk is dat die telefonisch niet of nauwelijks bereikbaar zijn, maar soms… is daar opeens een telefoonnummer. Als dat dan ook nog door een vertrouwde partij wordt doorgegeven dan ga je ervoor? Maar dan blijkt dat schijn bedriegt en dat die ‘help’-desks je alleen maar helpen om van je geld af te komen.

Criminelen hebben weer een smerige manier gevonden om mensen via het internet op te lichten. Daarbij gebruiken ze ‘vertrouwde namen’ zoals Facebook, Adobe, Amazon, HP en Google. Ze profileren zich als helpdesk en worden soms nog aanbevolen door vertrouwde bedrijven, die blijkbaar soms ook gebruik maken van (laat ik van het positieve uitgaan) naïeve medewerkers.

Vooraf aan dit verhaal dit: het is zeker niet de bedoeling om de partij in dit verhaal, Places.nl, negatief in het nieuws te brengen. Mijn gevoel als redacteur (en misschien ben ik ook wel een beetje naïef) is dat dit een persoonlijke fout is van een medewerker (al dan niet goed bedoeld), en verder niet aan het bedrijf is toe te schrijven.

Een gevalletje uit de praktijk dit
Een gevalletje uit de praktijk: Je ben ZZP’er en constateert dat je bedrijf, inclusief (zakelijk =)privéadres op allerlei commerciële sites en in de zoekmachines staat vermeld. Vaak geen probleem, tenzij je dat niet wilt. In dat geval benader je de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de melding om deze te verwijderen. Deze bedrijven werken overigens prima mee. Zo ook het bedrijf ‘Places.nl’ dat o.a. de vermeldingen doet van Telefoonboek.

Alleen blijft, nadat deze bedrijven de vermelding hebben verwijderd, de vermelding nog wel staan op Google. Dus wil je ook Google benaderen. Gelukkig wist de medewerker bij de helpdesk van Places  een telefoonnummer te vinden: 020-5320641. Vooral niet vergeten dat nummer!!!

Bel je dit nummer dan krijg je een Engelstalig persoon (in dit geval een dame) aan de lijn die bereidwillig is om meteen online de melding te verwijderen. Daarvoor moet je wel even het programma FAST SUPPORT op je computer installeren. Daarmee kan ze de computer ‘overnemen’ en je helpen bij het verwijderen van de melding.

Voor de identificatie zou het dan nodig zijn om even 1 euro over te maken. Op het moment dat je dat doet verschijnt er echter een heel ander bedrag in het schermpje van je random-reader (in dit geval ruim € 200,-) Bij het constateren van deze vreemde afwijking kun je maar één ding doen: niets overmaken, telefoonverbinding verbreken en computer afsluiten. Hier is namelijk iets helemaal niet in de haak!

Na dit incident blijkt bij controle op internet dat onder dit telefoonnummer een hele serie helpdesks staan vermeld: Google, Amazon, Facebook, Adobe… En wat vooral blijkt is dat er talloze mensen ernstig financieel zijn benadeeld. Oplichting die in sommige gevallen oploopt tot duizenden euro’s.

Wat te doen?

  • Allereerst je eigendom veiligstellen. Dat betekent: het saldo van je bankrekening waarmee je hebt geprobeerd die ene euro over te maken over te boeken naar een andere rekening. Dan is er in ieder geval niets meer te halen.
  • De bank informeren. Deze blokkeert je rekening, zorgt voor een nieuwe pinpas en een nieuwe pincode.  Dit voor het geval dat de criminelen later alsnog proberen om in te breken op je bankrekening.
  • Aangifte bij de politie: alleen, als je net te slim bent en net niet bent benadeeld neemt de politie geen aangifte op. Dan maar een melding bij de fraude-helpdesk.
  • Benaderen van de bron (in dit geval Places.nl): Deze partij (die ook samenwerkt met de Vereniging COIN en de Kamer van Koophandel, was immers het ‘doorgeefluik’ van dit malafide telefoonnummer. Woordvoerder Dirk Lentjes was overigens zeer meewerkend en geschokt door het feit dat dit nummer via Places.nl was verkregen. Hij zegde dan ook toe om dit intern goed te regelen om herhaling te voorkomen en ook contact op te nemen met Google om e.e.a. aan te pakken.
  • En dan zorgen voor een veilige computer: Verwijder de geïnstalleerde programma’s FAST SUPPORT en Quickstart, wijzig wachtwoorden, controleer de virusscanner i.v.m. eventuele spyware en, in het ultieme geval, breng je computer terug naar fabrieksinstellingen (na eerste back-ups te maken op een externe schijf) en installeer al je programma’s opnieuw

Hoe kán het zo zijn dat al die sites nog online staan?
Kijkend naar het hierboven geschetste verhaal is het verbijsterend te moeten constateren dat al deze malafide websites, die misbruik maken van gerenommeerde namen, nog steeds online staan. We kunnen slechts hopen dat de fraudedesk van de politie (die helaas slechts tot 14.00 uur bereikbaar is??!!) snel maatregelen neemt. Datzelfde geldt voor de bedrijven waarvan de naam wel op een heel dubieuze manier wordt gebruikt.

Verbijsterend dat je erin trapt
De eindconclusie van het verhaal is dat de slachtoffers van deze praktijken lang niet altijd ‘beginners’ zijn op internet. Ondergetekende is eigenlijk behoorlijk doorgewinterd op het World Wide Web. Toch trapte hij erin. Waarom… omdat hij dacht dat hij het telefoonnummer kreeg via een vertrouwde persoon/organisatie. Daarmee wil ik maar zeggen: denk nooit dat ’t jou niet overkomt, want voor je ’t weet ben je ook ’t bokkie. Dan vind je jezelf ontzettend stom. Maar wees vooral niet zó stom dat je je te veel schaamt om aangifte te doen. Want dat is de enige manier om dit ‘internettuig’ een halt toe te roepen.

Cookieinstellingen