112

The Monkees: eerste goud voor ‘Four insane boys’

Vandaag 55 jaar geleden, op 14 november 1967, kreeg de Amerikaanse popband The Monkees een gouden plaat voor het nummer ‘Daydream Believer’. Daarmee ‘verzilverden’ zij hun 3e nummer-één-hit in de Billboard-Hot-100 binnen 2 jaar.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Wikipedia)

In één adem met The Beatles
Het was de bedoeling dat ‘The Monkees’ in één adem genoemd zouden gaan worden met The Beatles, die aan het begin van de zestiger jaren inmiddels wereldwijd toonaangevend waren in de internationale hitlijsten en zich ook al in de bioscopen hadden geprofileerd met de films ‘A Hard Days Night’ en ‘Help’. Met name de eerstgenoemde vormde het voorbeeld voor de televisieserie rond de popgroep The Monkees.

Advertentie
Anders dan veel andere bands uit die tijd, vaak vriendengroepen die met elkaar een band vormden, werden de Monkees gevormd aan de hand van een advertentie, waarin de bedenkers van de hitformule ‘Monkees’ vroegen om “four insane boys”. En die kregen ze in de personen van de in Engeland geboren Davy Jones, en de Amerikanen Micky Dolenz, Michael Nesmith en Peter Tork.

Nesmith en Tork waren allebei professionele muzikanten. En met name Peter Tork was een multi-instrumentalist die was aanbevolen door Stephen Stills (CBNY) himself. De andere twee leden van The Monkees, Dolenz en Jones, waren echter pure acteurs. Alvorens de pilotaflevering van The Monkees werd opgenomen kreeg het viertal dan ook eerst een gedegen opleiding in zowel muziek als in acteren.

Hey! Hey! We’re the Monkees!
Dat dit zijn vruchten afwierp is gebleken. Vanaf de eerste aflevering van The Monkees zat Amerika en Europa aan de beeldbuis gekluisterd zodra de herkenningstune ‘Hey! Hey! We’re the Monkees!’ door de ether klonk. Vanaf 12 september 1966 tot en met 19 augustus 1968 zond de NBC de serie uit, en lag daarmee enkele maanden voor op Nederland, waar de serie door de AVRO werd uitgezonden van 3 december 1966 tot en met 11 december 1968.Mooie herinnering
Behalve dat de serie een enorme hit werd, gold dat ook voor een aantal nummers, die via de serie werden gelanceerd, zoals “I’Am a Believer”, “A Little Bit Me, a Little Bit You” en “Daydream Believer”.

Nadat eind 1968 de televisieserie stopte kwam ook een einde aan het grensoverschrijdende succes van The Monkees. Weliswaar produceerde de groep daarna nog een aantal albums, maar tot echte grote hits kwam het niet meer. Ook tot de reünie-tournee, waarover in 2011 serieus werd gesproken, is het niet meer gekomen. Dat had alles te maken met het overlijden van de kleine voorzanger van de band, Davy Jones, in 2012.

Inmiddels zijn ook Peter Tork (2019) en Michael Nesmith (2021) overleden en zijn de Monkees definitief verworden tot een mooie herinnering. Oké, het niveau van The Beatles hebben ze nooit gehaald, maar het feit dat John Lennon een van hun grootste fans was zegt toch ook wel iets.

Hieronder nog Peter Tork en Michael Nesmith tijdens hun 50-jarig Monkees-jubileumtoernee in 2019. 

Cookieinstellingen