55+

Internationale dag van de Noordzee, een zee om te koesteren én beschermen!

Het Wereld Natuur Fonds en andere natuurbeschermingsorganisaties vragen op 15 mei aandacht voor de Noordzee op de internationale dag van de Noordzee. Deze dag vormt een mooi moment om alle schoonheid van de Noordzee te vieren, maar echt een feestje is het niet zolang deze bijzondere onderwaternatuur nog zo onder vuur ligt…

Tekst Charles Duijff en Wereld Natuurfonds (WNF). Foto’s Charles Duijff / Pixabay

Méditerranée zo blauw zo blauw (Toon Hermans)

‘Zo blauw’, dat kunnen we over onze Noordzee niet dikwijls zingen. Die oogt maar zelden helder blauw en dat heeft alles te maken met het troebele water (veel zand- en stofdeeltjes) in combinatie met de korte golflengte van blauw licht, dat deel uitmaakt van het lichtspectrum (denk even aan alle kleuren van de regenboog, samen het witte licht). Door het troebele water van de Noordzee wordt dat blauw uit het lichtspectrum minder goed weerkaatst. De Noordzee oogt een beetje bruin/grijs en groen. Toch weerhoudt dat enthousiaste zwemmers niet een aantal malen per week een frisse duik te nemen….Foto’s laten overigens vaker een blauwe tint zien, doordat de blauwe lucht spiegelt in het water. Een andere invalshoek zeg maar….Onderstaande mijnheer zwemt het hele jaar door 4 x per week even in de Noordzee.Bron WNF: Sinds de Corona-lockdown is het ook op de Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, aanzienlijk rustiger. Er is minder scheepvaart, visserij, toerisme en industrie, waar vooral het onderwater leven van profiteert. Schepen blijven vaker in de haven. Economisch minder leuk voor scheepvaartondernemers en vissers, maar best romantisch om te zien zo’n haventafereel (hieronder IJmuiden)Een diersoort die nu wel vaart bij mindere drukte is de bruinvis, een kleine walvis die vooral in de Noordzee leeft. Nu er minder verstoringen zijn laten groepjes bruinvissen zich veel vaker zien. Ze lijken een beetje op dolfijnen, maar dan met een kortere snuit. (…)

Die lieve- en intelligente dieren kennen we maar al te goed. Ze hebben de reputatie dat, wanneer wij met ze zwemmen of meer knuffelen eigenlijk, dat een zeer heilzame werking kan hebben voor onze gezondheid. (foto Pixabay)

Bron WNF: Op de Noordzee wordt het de laatste decennia steeds drukker. Voordat de lockdown werd ingesteld waren er op ieder moment van de dag zo’n 400 zeeschepen aanwezig. Zo’n 90 procent van als ons vrachtverkeer gaat over zee. In het zuiden van Nederland is het onderwaterlawaai het ergst. Zo worden er bijvoorbeeld bij de kust van Walcheren windparken aangelegd. Het heien van de windturbine palen veroorzaakt daar een hoop herrie onder water. Veel dieren vluchten dan naar een rustigere plek.

Uniek schouwspel

Volgens onderzoeker Frank Zanderink van Stichting Rugvin is er iets bijzonders aan de hand sinds er veel minder verstoringen zijn van boten en mensen op zee. Dit geldt ook voor de eveneens drukke en vergelijkbare Oosterschelde: “Bruinvissen foerageren nu ongestoord in grotere groepen én een langere tijd bij elkaar. Ik doe nu ruim 15 jaar onderzoek naar dit dier, maar dit fenomeen heb ik nog niet eerder gezien.”

Er valt veel te leren en ontdekken over de Noordzee.

Mede namens mijnheer Zeehond verwijs ik u naar DE WEBSITE NATURE to-day Het openingsdoelpuntfilmpje van dit artikel vertelt ook het nodige…. (foto Pixabay)

 

Cookieinstellingen