55+

Column van de Dag / Het sociaal domein

Foto: Bart Neeft

Vandaag de vierde column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Sportservice Kennemerland: Een verhaal over ‘grijze koppen’ die ook weer helemaal meedoen met en dankzij de sport. Het ultieme voorbeeld van ‘Jong geleerd, oud gedaan!’

Het sociaal domein (door: Bart Neeft)
Waar kom je dat nu tegen?! Een team waarbij de deelnemers gemiddeld meer dan twee keer zo oud zijn als de coach? Ze moeten even vreemd opgekeken hebben bij het restaurant in Beverwijk waar mijn Sportservice-collega Hubert Habers vorige week donderdag met zijn ‘voetbalteam’ had gereserveerd. In een restaurant vol twintigers kwam een elftal ‘grijze mannen’ binnengewandeld. Hongerig, na 90 minuten trainen op het veld van SV Beverwijk. Het team ‘walking footballers’ van ODIN ’59, speelt wel vaker een wedstrijd of training bij een andere club, om zo als uithangbord van het ‘walking football’ andere leeftijdsgenoten te enthousiasmeren ook in beweging te komen.

Nieuwe vriendengroep
Ondanks de bevroren ondergrond werd er getraind, en vooral volop gelachen. Niemand van het elftal had een jaar geleden vermoed dat hij er een nieuwe vriendengroep bij zou krijgen, zoals Hubert had beloofd. Toch is het gelukt! En bij een vriendenteam horen natuurlijk ook leuke uitstapjes, zoals het bezoeken van een voetbalwedstrijd, een potje footgolf of een gezellig etentje.

Jong geleerd, oud gedaan!
Een mooi voorbeeld van collega Hubert dat aansluit bij mijn werk als buurtsportcoach in Heemskerk. Waar ik probeer met de buurtsportactiviteiten kinderen op een laagdrempelige manier te stimuleren voor sport en beweegactiviteiten. Een gegeven is; ‘’als kinderen op jongere leeftijd niet sporten, zullen ze op latere leeftijd dat ook niet doen’’. Het gezegde ’’jong geleerd, is oud gedaan!” komt hier bovendrijven.

Sociaal domein
Als je tegenwoordig in de sport werkt, hoor je voortdurend ingewikkelde kreten als ‘decentralisatie van de zorg’ en ‘transities in het sociaal domein’. Gemeenten willen steeds meer maatschappelijke inzet van sportverenigingen, die soms alleen een andere taal spreken en geen idee hebben wat de genoemde termen inhouden, laat staan inzien wat voor kansen dit hen biedt.

Het sociaal domein, dat zijn onder andere deze ‘oudere’ mannen! Dankzij de bredere blik van deze sportvereniging lukt het hen om nieuwe doelgroepen te binden en deze mannen weer ‘mee te laten doen’! Sinds dit jaar maken zij officieel deel uit van de vereniging. Tijdens het etentje vertelden de spelers over hun werkverleden: de één was schilder, de ander elektricien of bouwvakker geweest. Ondertussen is de vereniging dringend op zoek naar aanvulling van de onderhoudsploeg. Een kans voor open doel!?

Gaat jouw vereniging er in 2017 ook voor om iedereen de kans te geven ‘mee te doen’?

Vorig jaar maakte 251tv onderstaande reportage bij het toen net opgestarte team van ODIN’59:

Meer 251TV-producties (TV uit de hele regio twee-vijf-een) zijn te bekijken via YouTubeFacebookTwitter en Ziggo Kanaal 42 (digitaal) of Kanaal 45 (analoog).

Cookieinstellingen