Een zomer lang in de voetsporen van Carolus Clusius (#6: Het ‘tuintje’ van Carolus Clusius)

Foto: Wim Meijer Fotografie

In ‘Het Jaar van de Botanische Tuinen’ maakte Nieuws.nl een rondje lands de ‘hortussen’ in Nederland. En daar kun je zomaar een hele zomer mee zoet zijn wat het zijn er maar liefst 24 die aangesloten zijn bij de NVBT.

Leiden
Na eerst een bezoek aan de jongste Hortus, die van Alkmaar, gaan we vandaag naar de oudste: de Hortus Leiden: het ‘tuintje’ van Carolus Clusius uit 1590, een van de oudste hortussen ter wereld. Er is op dit moment ongeveer geen enkele universiteitsstad ter wereld meer zonder een hortus. Dat was aan het eind van de 16e eeuw wel anders. Toen waren het eerst de Italiaanse steden  die de ‘rest van de wereld’ voorgingen met tuinen  die als doel hadden het wetenschappelijk onderwijs te ondersteunen.

Het stukje tuin van Carolus Clusius waar het in 1590 allemaal begon (foto: Wim Meijer Fotografie)

Italië bron van de hortus
De allereerste botanische tuin was die van de universiteit van Pisa uit 1543, gevolgd door hortussen in Padova (1545), Firenze (1545) en Bologna (1547). Een kleine 50 jaar later, in 1590,  was het de Universiteit van Leiden die als eerste Nederlandse universiteitsstad een eigen botanische tuin inrichtte, met als grote voorganger de legendarische Carolus Clusius. Hij was het die in 1593 de allereerste tulp in Nederland plantte in diezelfde tuin in Leiden. Dan heb ik het over de ‘red-and-yellow’.

Sinds die tijd is er veel gebeurd en is de Hortus Leiden uitgegroeid tot een tuin en kassencomplex met bloemen, planten en eeuwenoude bomen uit alle windstreken. In dit 6e deel van ons ‘Rondje Hortussen’ een eerste kennismaking van de Hortus Leiden, waar we de komende week nog vaker terugkomen.

Hieronder nog enkele beelden vanuit de Hortus in Leiden: 

Cookieinstellingen