Een zomer lang in de voetsporen van Carolus Clusius (#8: Stekelige plantjes)

Foto: Wim Meijer Fotografie

In ‘Het Jaar van de Botanische Tuinen’ maakte Nieuws.nl een rondje langs de ‘hortussen’ in Nederland. En daar kun je zomaar een hele zomer mee zoet zijn wat het zijn er maar liefst 24 die aangesloten zijn bij de NVBT.

Stekelige plantjes
Zaten we vorige week tussen de ‘vleeseters’ in de Hortus in leiden, vandaag verleggen we onze aandacht naar Amsterdam, na Leiden de 2e Hortus Botanicus die in Nederland werd gesticht, om precies te zijn in 1638. Een van de opvallendste elementen van de Hortus, die gevestigd is aan de Plantage Middenlaan (nabij Artis) is zonder twijfel de uit 1912 daterende Palmenkas. Maar ook de nog maar 24 jaar oude drieklimatenkas is de moeite van het bezoeken waard.

Succulenten
In de drieklimatenkas is een speciale afdeling voor de succulenten, waar de cactussen deel van uitmaken. Kleine uitleg: succulenten zijn planten die het vermogen hebben om water op te slaan (in wortel, stengel of bladeren). De cactussen vormen onder de succulenten een aparte groep van rond de 90 verschillende geslachten. Een aantal daarvan vinden we dus Plantage Middenlaan.

Overigens moet de Hortus aan de Plantage Middenlaan het op het gebied van cactussen en vetplanten volledig afleggen tegen zijn kleine broertje Botanische tuin Zuidas. Deze in 1967 ingerichte tuin van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft namelijk met zo’n 30.000 planten de grootste collectie succulenten van Nederland.

Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer maakte een rondje door beide Amsterdamse Hortussen op zoek naar ‘stekelige’ plantjes en maakte bijgaande foto-impressie: 

Cookieinstellingen