IJmond koploper vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

Foto: Pixabay

Tijdens de komende jaarwisseling zullen er in alle vijf de IJmondgemeenten vuurwerkvrije zones worden ingesteld. Dit blijkt uit een onderzoek onder 300 gemeenten dat het AD gisteren publiceerde.

Hierbij moet worden gedacht aan omgeving rond zieken-, bejaarden- en verzorgingshuizen, nabij kinderboerderijen of dierentuintjes, rond scholen, winkels en tankstations en in buurten waar panden staan met rieten daken.

Discussie consumentenvuurwerk
Behalve het instellen van vuurwerkvrije zones, neemt ieder jaar de discussie in hevigheid  toe over het überhaupt nog toelaten van consumentenvuurwerk. Jaarlijks veroorzaakt het afsteken van vuurwerk tot grote materiële schade, veelal als gevolg van branden. Daarnaast leidt het ook tot veel lichamelijk letsel zowel onder de afstekers van het vuurwerk als onder toekijkers en passanten, waaronder veel kinderen. Het niet toelaten van consumentenvuurwerk, maar in plaats daarvan het organiseren van professionele centrale vuurwerkshows zou een oplossing zijn.

Stichting Maatschappij en Veiligheid
Dit wordt onderbouwd door de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) die meldt dat er in gemeenten waar afgelopen jaar vuurwerkvrije zones werden ingesteld, sprake was van minder schade en minder geweld dan in het jaar ervoor.

Behalve aan het invoeren van vuurwerkvrije zones en het organiseren van centrale vuurwerkshows worden er door sommige gemeenten ook beschermbrillen uitgedeeld.

Cookieinstellingen