Column van de Dag / Museum of Humanity, een droom die werkelijkheid wordt?

Foto: Thea Olivier

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van Thea Olivier die inzoomt op de expositie ‘Museum of Humanity’, masterpieces in a fallen world.

Museum of Humanity, een droom die werkelijkheid wordt? (Door: Thea Olivier)

Onlangs was ik op het Hembrugterrein en stuitte aldaar op de expositie ‘Museum of Humanity’, masterpieces in a fallen world.

Indrukwekkende foto’s van mensen all over the world. Soms trots en weerbaar, maar vaak verdrietig, angstig en kwetsbaar. Maar ondanks dat, zijn het mensen die vooral in hun waardigheid zijn gefotografeerd. Als je langs de foto’s loopt, doet het echt wat met je. Vooral de foto van een meisje dat er kwetsbaar uitziet, maar toch iets van hoop in haar ogen heeft. Je blijft er ‘gepakt’ naar kijken.Fotograaf Ruben Timman reisde als documentair fotograaf over de wereld. Op een nacht droomde hij dat hij in een museum werd rondgeleid door Kofi Annan. Hij was geschokt door het vervallen gebouw en de manier waarop portretten van mensen in dit Museum van de Mensheid ten toon werden gesteld. Dat inspireerde hem om mensen te gaan portretteren in allerlei omstandigheden, in oorlogs- en rampgebieden. Sinds 2004 heeft hij duizenden mensen gefotografeerd. Met deze foto’s wil hij hun schoonheid en puurheid vastleggen, maar vooral ook hun waardigheid tonen.

Jan Banning
Dit deed mij denken aan de foto’s die Jan Banning ooit van daklozen maakte (‘Down and Out in the South’). Ondanks hun ellende straalden ze toch een bepaalde kracht uit. Het is natuurlijk heel makkelijk om deze mensen in hun armoe vast te leggen, maar Banning slaagde erin om de zwervers met respect te fotograferen en gaf ze allemaal een eigen gezicht.Ruben Timman hoopt ooit een Museum of Humanity op te richten waarin al zijn portretfoto’s worden getoond. Bij Artzaanstad op het Hembrugterrein is een voorproefje te vinden. De expositie is nog tot en met 9 juni te bezoeken.

Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.artzaanstad.nl / www.museumofhumanity.nl

(foto: Ruben Timman)

 

Cookieinstellingen