PWN waarschuwt: Pas op voor tekenkoorts

Foto: Pixabay

Met het mooier worden van het weer worden ook de teken weer actiever. Dat begint al in maart, in april en mei neemt het enthousiasme van de beestje alleen maar toe, om vervolgens in juni tot hun dubieuze hoogtepunt te komen.

(Bron: www.pwn.nl)

Uit gegevens van Natuurkalender.nl blijkt dat sinds 2006 bijna 35% van alle tekenbeten in juni worden opgelopen.

Tijdens de afgelopen ‘Week van de teek’ (11 t/m 17 april) besteedde PWN al aandacht aan teken en tekenbeten en de mogelijke gevolgen. Maar nu de temperaturen verder oplopen en steeds meer mensen zich in het duingebied begeven kan het geen kwaad om nog even nadrukkelijk aandacht te besteden aan deze spinachtige parasiet.

Teken
Teken zijn kleine spinachtige diertjes die in de natuur leven in onder andere hoog gras en struiken. In Nederland komen 15 soorten teken voor. De bekendste Nederlandse teek is de bruine schapenteek (Ixodes ricinus), die wanneer hij de bacterie Borrelia burgdorferie bij zich draagt, de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De ziekte van Lyme treft overwegend mensen, maar ook paarden en honden lopen een risico. Er wordt de laatste jaren gelukkig veel aandacht in de media besteed aan de ziekte van Lyme. En terecht! De gevolgen kunnen immers groot zijn.

Tekenkoorts
Een minder bekende tekensoort is de Dermacentor reticulatus ofwel de vlekkenteek, die met name dieren treft. De vlekkenteek kwam tot voor kort alleen voor in landen rond de Middellandse Zee, maar deze gevaarlijke teek heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd. Ook in het duin. De bloedparasiet die deze teek via een beet kan overbrengen, babesia canis, kan de ziekte Babesiosis veroorzaken; de tekenkoorts. Niet iedere vlekkenteek draagt deze parasiet bij zich, maar als een besmette teek zich vastzuigt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de rode bloedcellen van zijn gastheer. Als de infectie niet tijdig wordt behandeld zal dit leiden tot bloedarmoede, bloed in de urine en het niet functioneren of uitvallen van organen zoals lever en nieren. Vlekkenteken voeden zich voornamelijk op honden en runderen en de ziekte Babesiosis treft dan ook met name deze diersoorten.

Wees alert
Van de schapenteek weten we dat hij zijn piek heeft in de zomer. Maar in zachte winters dienen duinbezoekers óók alert op teken te blijven. Planten en grassen blijven dan groeien, en ook teken genieten van die ‘warmte’ en blijvende beschutting. Teken houden van een vochtige omgeving in hoog gras, bladeren en laag dicht struikgewas. Van daaruit kruipen ze over op mens of dier. Juist de Dermacentor teek is nog actief in het late najaar, zachte winters en al vanaf het vroege voorjaar. Nu dus!

Het duurt ongeveer 24 uur voordat een tekeninfectie optreedt: Dus controleer jezelf én jouw  huisdier na elk duinbezoek, dan is de kans op infectie minimaal.

Reacties

Cookieinstellingen