Gitarist Jan de Hont van ZZ en de Maskers start met De Maskers 2.0

Collega-redacteur Charles Duijff was gisteren (vrijdag 15 juni) te gast tijdens een repetitie van Jan de Hont, bekend als sologitarist van ZZ en de Maskers. Jan is gestart met een nieuwe formatie De Maskers 2.0

Bij de generatie van de eind jaren vijftig- en zestiger jaren zal het bloed sneller gaan stromen wanneer ik zeg ‘La Comparsa’. Dit prachtige nummer, dat door Jan de Hont werd uitgevoerd in de sfeer van de Britse formatie The Shadows, werd wereldwijd een groot succes.

Hoewel de jeugd van nu gaat voor popgroepen als Kensington en idolen als Bruno Mars of Justin Bieber, zal menig jongere toch zeggen ‘Hé dat nummer heb ik weleens gehoord’  Dat komt omdat La Comparsa nog regelmatig op zenders zoals Sky-radio voorbijkomt. Het nummer is oorspronkelijk een compositie voor piano van de Cubaan Ernesto LecuonaIk haal herinneringen op met de uiterst vriendelijke Jan de Hont. We hebben het over 1959 en de begin jaren 60… Toen begon het allemaal. Gitaristen werden geïnspireerd door gitarist Hank B Marvin van de Shadows, de begeleidingsband van Cliff Richard. De eerste gitaarbandjes ontstonden. Een gebruikte radio als gitaarversterker en het speeltuingebouwtje in de buurt als oefenruimte en plaats van een eerste optreden. Drummers waren al blij met een snare-drum, een Hi-Hat en een cymbal (bekken). Maar wat gaf het een enorm plezier. Geen computers, iPhones… Heerlijk muziek maken met elkaar. Vaders met een auto, die je naar een optreden of de oefenruimte brachten. Foto’s in zwart-wit in die tijd….Jan werd sologitarist bij ZZ en de Maskers. Bron Wikipedia: Deze band ontstond eind 1962 toen de Apron Strings reageerden op een advertentie voor een begeleidingsgroep van Bob Bouber, de artiestennaam van Boris Blom. Bouber, alias ZZ, bedacht het concept ZZ & De Maskers, waarbij aanvankelijk alle bandleden en later alleen de instrumentalisten met Zorromaskers optraden. De Apron Strings was een band waarin ook Jan’s broer Hans de Hont basgitaar speelde. Het eerste optreden van The Apron Strings was op 19 december 1959 bij Speeltuinvereniging Jakob Maris aan het Columbusplein in Amsterdam-West…. Jan heeft zijn masker afgelegd inmiddels. Maar het spelen en optreden zit in zijn bloed. All-round is Jan, hij toerde ondermeer jaren met Boudewijn de Groot die overal in het land concerten gaf. ‘Spelen maakt me zo blij’ vertelt hij mij. Tijdens een recente periode, waarin diverse muzikanten op auditie kwamen, vond Jan een team waarmee hij zijn nieuwe formatie De Maskers 2.0 gaat presenteren. Stuk voor stuk mannen met het (muzikale) hart op de goede plaats.

Ik heb het dan over toetsenist Wim KokBassist Wally WalschotsDrummer Chris van den EijkelRitme-gitarist Ron WitteHet repertoire zal naast muziek bekend van de vroegere Maskers ook bestaan uit ander bekend repertoire uit die vroegere periode. De rol van Bob Bouber wordt voorlopig ingevuld door gastzangers zoals Theo van Delft. (hieronder) Theo moest zijn tanden bijten in ‘Dracula’ en zong ook: ‘Ik heb genoeg van jou’ Gelukkig was het niet persoonlijk bedoeld… In tegendeel, Theo maakte ons nu en dan blij met een heerlijke kop koffie…Later gaan de mannen samenwerken, zo vertelde Jan de Hont me, met ‘de Nederlandse Roy Orbinson’ die luistert naar de naam van Ad Zwart. Kortom alleen maar mooi repertoire. Ik heb begrepen dat de band in augustus al de eerste optredens heeft staan. Nog een maand om het repertoire in te studeren. Het klinkt nu al top, hoor…maar de fijne randjes…. Ik zie Jan genieten tijdens de repetitie en mijn vriendin en ik genieten mee….Ik voel me een beetje ‘soulbrother met Jan’ Zou het komen omdat we allebei op 23 juli zijn geboren? Ik beveel een bezoek aan één van de toekomstige concerten van harte bij u aan. ‘De Maskers 2.0’ We gaan er zeker veel van horen ! SUK6 mannen!

Jan de Hont voor de repetitie-studio in Utrecht

 

 

Cookieinstellingen