Column van de Dag: “Niet” bestaat niet!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag de tweede column van Jan Hein de Jong, coach en counselor voor kinderen en jongeren, die vertelt waarom ‘niet’ niet werkt.

“Niet” bestaat niet (door: Jan Hein de Jong)

Iedere vader en moeder hoort het zichzelf zeggen: “Niet rennen”, “Niet smakken”, Niet zo schreeuwen”. Het lijkt wel of we steeds maar aan het corrigeren zijn op het gedrag van ons kind. En? Werkt het? De frustratie groeit soms zo hoog dat je er moedeloos van zou worden. In mijn praktijk begeleid ik ouders met opvoeden als ze tegen problemen aanlopen die ze zelf als onoplosbaar ervaren. Hier volgen tips om de communicatie te verbeteren in huis (en daarbuiten).

Communicatie bestaat uit taal. De woorden die je gebruikt zijn van invloed op hoe de boodschap overkomt. Niet alleen taal, ook je stemvolume en je intonatie maken een verschil. En dan is er nog je lichaamshouding. De “non-verbale” communicatie is van veel grotere invloed dan we denken. Volgens vele onderzoeken maken de woorden die je gebruikt maar tussen de 7 en 20 % uit van wat je communiceert.

Hoe kunnen we dan effectiever praten?
Het is belangrijk om te weten dat onze hersenen ontkenning niet kunnen verwerken. Een voorbeeld: “denk op dit moment even NIET aan een roze olifant”. En? Is het gelukt? Zeer waarschijnlijk hebben je hersenen de opdracht gehoord en begrepen. Alleen werkt het brein zo dat er eerst een plaatje van die roze olifant wordt gemaakt. Daarna pas probeer je om daar NIET aan te denken. Het is dus veel nuttiger en effectiever om te communiceren wat je wél wilt.

In plaats van: “Niet op de straat!”, zeg je: “Blijf op de stoep”.

Het beeld dat je kind vormt, is STOEP in plaats van STRAAT. Zo zijn er talrijke voorbeelden. “Niet smakken” wordt “kauw met je mond dicht”. “Rustig lopen” in plaats van “niet rennen”.

Als je kind nu met speelgoed op de mooie glazen salontafel speelt en je bent bang voor krassen, dan kun je een speciaal plekje op de vloer vrijmaken voor hem of haar en dan zeggen: “kijk, ik heb hier een prachtige plek voor jou om lekker dicht bij mij te spelen.

Ga maar eens oefenen… en let maar eens op hoe vaak we in het dagelijks leven te maken hebben met “nietjes”. Nou, het is wel welletjes met het nieten.

Jan Hein de Jong heeft zijn praktijk in Castricum in Het Oude Administratiegebouw op het terrein van Duin en Bosch. Hij helpt kinderen en jongvolwassenen en ook ouders met het versoepelen en oplossen van onderwerpen die het leven ingewikkeld maken. Kijk op de site: www.jehelptjezelf.nl

 

Cookieinstellingen