Fotomodellen voeren actie tegen oceaanvervuiling op strand

Afgelopen dinsdag, 3 juni, is Reva Van Beek, samen  met drie collega-modellen van Touché Models alle strandtenten van Zandvoort afgegaan in het kader van de actie ‘#HappyWhale’. Posters en graffiti in de strijd tegen de ‘plastic soep’.

Voor de gemiddelde strandganger in Nederland lijkt ’t een ‘ver van mijn bed show’: plastic soep, ofwel de enorme hoeveelheid plastic die ronddrijft in een gebied in het noorden van de Grote of Stille Oceaan met een oppervlakte zo groot als Frankrijk en Spanje samen. Een drijvende vuilnisbelt waarvan de omvang ieder jaar toeneemt met nog een vijf miljoen ton plastic afval.

Foto: Youtube / Stefanellie Saavedra

En daar blijft het niet bij, want ook in andere delen van de wereld, tot aan onze Noordzeekust toe, groeit het probleem met het plastic afval.

Steeds giftiger
Het grote probleem is dat het plastic niet verteert maar dat het, naarmate het langer in het zeewater ligt, in steeds kleinere, zelfs microscopisch kleine deeltjes plastic uiteenvalt, die ook nog eens steeds giftiger worden. En daar ontstaat het grote probleem voor de dieren zoals vissen, schildpadden, schaaldieren en zeevogels. Zij zien de plastic deeltjes aan voor voedsel en raken daardoor vergiftigd.

Midway
Dat deeltjes niet eens zo heel klein hoeven te zijn om door vogels te worden verorberd blijkt uit de film MIDWAY van Chris Jordan die hij maakte op een eiland in de Stille Oceaan waar tienduizenden albatrossen zich voedden met aangespoeld plastic.

Maar ook grotere dieren zoals haaien, orka’s en ijsberen komen in de problemen omdat ze deze kleinere dieren eten, en daardoor dus indirect veel gif binnenkrijgen. Veel van deze dieren moeten dat met de dood bekopen.

En dan de mensen: 2 miljard mensen wereldwijd zijn van zee afhankelijk zijn voor hun voedsel. Dat betekent bijna 30% van de hele wereldbevolking. Dertig procent van de wereldbevolking  die het risico loopt om via de consumptie van ‘zeevruchten’ giftige stoffen binnen te krijgen. En daarmee is de ‘plastic soep’ opeen geen ‘ver van mijn bed show’ meer.

Walvis eet 80 plastic zakken
Een maand geleden werden we opgeschrikt toen de media meldden dat aan de kust van Thailand een dode griend was aangetroffen met maar liefst 80 plastic zakken in de maag. In totaal had het dier 8 kilo plastic in de maag, met als gevolg dat gewoon voedsel niet meer kon worden opgenomen. Opeens had de plastic soep een ‘gezicht’ gekregen, en hoewel ook nu het bericht weer snel geabsorbeerd werd door de massa volgens het model “Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was”, waren er toch ook mensen voor wie het een eyeopener was die vroeg om actie.Iemand moet beginnen
Een van die mensen was Reva Beek, voormalig fotomodel, werkzaam bij Touche Models en moeder van een achtjarige zoon.  Dat het verhaal van de griend raakte haar zo, dat ze besloot dat er iets moest gebeuren. Natuurlijk, ook zij realiseerde zich dat zij in haar eentje een wereldprobleem niet kan ombuigen, maar ja… als iederéén dat denkt komt er zeker niets van de grond.

“Het is gewoon onbegrijpelijk dat iedereen het allemaal zomaar laat gebeuren”. Al dat plastic in de zee met alle catastrofale gevolgen van dien, inclusief de serieuze bedreiging, niet alleen voor alle zeedieren, maar ook voor onze voedselketen, en dus voor onszelf…”.

Verbod op wegwerpplastic
Toch lijkt ’t erop dat er langzaam iets van bewustwording komt, immers… de Europese Unie gaat nu toch met een verbod komen op wegwerpplastic, zoals bekertjes, bordjes, rietjes en wattenstaafjes?

“Hallo zeg…”, Reva reageert fel. “Ze praten over een verbod in 2030! Hoezo een oplossing. Als je het op wilt lossen dan verbied je het meteen. Natuurlijk moeten de bedrijven wel een alternatief vinden voor het plastic, maar dat hoeft toch geen 12 jaar te duren”.

India kan ’t wel!
Hier lijkt Reva een punt te hebben. Zo blijkt uit het feit dat de Indiase milieuminister Harsh Vardhan tijdens een toespraak op Wereldmilieudag (5 juni) bekend maakte dat in  zijn land in 2022 geen wegwerpplastic meer te vinden mag zijn. En als India, land met 1,3 miljard inwoners, hiertoe in staat is dan moet dat voor een Europese Unie toch zeker mogelijk zijn. Maar wellicht dat hier de lobby van invloedrijke bedrijven een rol speelt die blijkbaar zwaarder weegt dan de gezondheid van de bevolking en, nog meer, die van onze volgende generatie.Wel de merkkleding, maar geen gezonde wereld
Reva over haar besluit om de actie ‘#HappyWhale’ te starten: “Het klopt toch helemaal niet! Mensen hebben alles over voor hun kinderen: ze moeten op de beste school zitten, op een sportclub, merkkleding hebben, meedoen met iedere rage. Als het om de kinderen gaat speelt geld geen rol. Maar als vervolgens de wereld vervuilt, met alle risico’s voor diezelfde kinderen, dan doet niemand iets of schuift ‘t 12 jaar voor zich uit”.

Voor Reva was dit vorige maand de overweging om haar actie te starten. Niet omdat ze daarmee denkt in één keer een merkbare invloed uit te oefenen op de ‘plastic berg’, maar wel om te helpen om een bewustwording op gang te brengen. En waar kun je dat beter doen dan op het strand, daar waar de zee grenst aan het land en waar veel gebruikt plastic na een zomerse dag rechtstreeks de zee in wordt getrokken door het zich terugtrekkende water.

“Ruim je afval op. Hou de walvis gezond”
Samen met drie collega-modellen van Touché Models ging Reva afgelopen dinsdag alle strandtenten van Zandvoort af, bewapend met een stapel affiches en een sjabloon met daarop de tekst: “Dankzij ons afval spoelen jaarlijks honderden walvissen aan met plastic in hun maag. Hou onze walvissen gezond. Laat je rotzooi niet achter!!!” De bedoeling: de affiches ophangen bij alle strandtenten en, gebruik makend van het sjabloon, alle strandopgangen voorzien van de hierboven weergegeven tekst in de duurzame vorm van reverse graffiti (spuitkrijt)Verder benaderden de vier dames alle strandtenthouders om te praten over hun beleid met betrekking tot wegwerpplastic. Een eerste rondje langs de uitbaters rechtvaardigt de conclusie dat de meesten wel begrip hebben voor een verbod op rietjes e.d. maar dat er dan wel een betaalbaar alternatief voor geboden moet worden, en dus niet de rekening bij hun neergelegd zou worden.

Ook de andere stranden
Aan het einde van de dag konden de vier milieubewuste dames met een goed gevoel afscheid nemen van Zandvoort. Door alle aandacht, onder andere door de media, lukte het niet om bij alle strandopgangen de teksten aan te brengen. Dat gaan ze alsnog in de komende dagen doen en wellicht op nog veel meer zomerse dagen op de andere stranden langs onze kust, met als doel dat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog fijn kunnen genieten van een lekkere zonnige dag aan onze Noordzeekust.

Cookieinstellingen