Wilgen knotten op fort Zuidwijkermeer; vrijwilligers meer dan welkom!

Foto: IVN

Zaterdag 3 november oktober organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen Landschap Noord-Holland een werkdag wilgen knotten op fort Zuidwijkermeer langs het Noordzeekanaal.

De knotwilgen hier zijn waardevolle stukjes natuur en een verrijking voor het landschap. Knotwilgen zijn niet alleen van belang voor de aankleding van het landschap. Wilgenhout rot vrij gemakkelijk. De holle stammen en knotten worden door vogels, insecten en muizen gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Op de stam groeien mossen en algen waar slakken op afkomen. In het rottende hout komt soms een compleet ´bos` voor: vlier, liguster, fluitekruid en varens.

Om deze natuur in stand te houden worden op deze landelijke natuurwerkdag (in totaal wordt er op 500 locaties in de Nederlandse natuur gewerkt) de handen uit de mouwen gestoken en gaat men flink aan de slag met het knotten van de wilgen.Zagen, snoeien en meer
Vrijwilligers zijn daarom deze dag meer dan welkom om te zagen, te snoeien en meer. Fort Zuidwijkermeer behoort tot de Stelling van Amsterdam, gelegen aan de Noordoever van het Noordzeekanaal tussen Beverwijk en Assendelft. Behalve dat het Fort een belangwekkend cultuurhistorisch monument is, is de directe omgeving van het Fort terrein ook een waardevol natuurgebied. De wilgen op en rond het fort hebben op deze locatie een grote cultuurhistorische waarde.

Natuurliefhebbers die het leuk vinden om hun handen uit de mouwen te steken kunnen hun hart ophalen. Tijdens deze werkdag zorgt IVN Zuid-Kennemerland voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai. Neem zelf koffie/thee en lunchpakket mee. Ook is handig werkkleding en laarzen.

Verzamelen voor deze werkdag op zaterdag 3 november is om 9.30 uur bij de ingang aan de Kanaaldijk 15, Assendelft.

Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of direct bij de locatieleider Marc van Schie, [email protected] of via 06-22575748.

Iedereen is welkom. Ervaring is niet vereist. Ook oudere kinderen (10+) zijn van harte welkom! Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/zuidkennemerland.

article
20420
Wilgen knotten op fort Zuidwijkermeer; vrijwilligers meer dan welkom!
Zaterdag 3 november oktober organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen Landschap Noord-Holland een werkdag wilgen knotten
https://heemskerk.nieuws.nl/algemeen/20420/wilgen-knotten-op-fort-zuidwijkermeer-vrijwilligers-meer-dan-welkom/
2018-10-15T20:19:45+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/143/2018/10/15202219/Fort-Zuidwijkermeer1.jpg
IVN, natuurwerkdag, wilgen knotten
Algemeen, Cultuur