Burn-out: dat kan júist de besten gebeuren!

Foto: Feld Fotografie

Burn-out therapeute Mariëlle Beentjes organiseert workshop ‘Ik zorg voor mezelf’ om jonge moeders te leren op tijd te herkennen dat ze te veel van zichzelf eisen in een wereld die privé, zakelijk én sociaal steeds meer van hen verlangt.

Perfectionistisch, super loyaal, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel… daar lijkt allemaal totaal niets mis mee. In ieder geval ben je de gedroomde werknemer, moeder en partner, vriendin en mantelzorger. De valkuil blijkt echter levensgroot, want juist mensen met deze mooie eigenschappen lopen het risico vroeg of laat tegen een burn-out aan te lopen.

Ik zorg voor mezelf
Hoe kun je dat voorkomen? Hoe kun je op tijd herkennen dat dat je te lang te veel ballen aan het hooghouden bent en dat het ten koste van jezelf gaat? Dat is de kern van de kennismakingsworkshop ‘Ik zorg voor mezelf’ die burn-out therapeute Mariëlle Beentjes op zaterdag 24 november organiseert.

Jonge moeders hebben vaak zelf niet in de gaten dat ze al te lang te veel van zichzelf eisen

“Vooral jonge moeders hebben vaak zelf niet in de gaten dat ze al te lang te veel van zichzelf eisen”, aldus Mariëlle, die sinds vorig jaar haar praktijk ‘Key2Change’ in Beverwijk is gestart. “Het wordt door zowel hun omgeving als door henzelf als normaal ervaren dat ze alle dagelijkse balletjes hooghouden. Maar stel je even voor: Je hebt een huishouden te runnen, je wilt een lieve moeder voor je kinderen zijn, je wilt voldoen aan alle verwachtingen op je werk, je wilt je sociale leven overeind houden, misschien heb je nog (schoon)ouders die zorg nodig hebben en waarvoor je als mantelzorger optreedt, en tenslotte heb je dan nog een partner die het ook prettig vindt zo nu en dan enige aandacht te krijgen”.

Mallemolen met slechts één rem: het sleutelwoord NEE

“Maar waar ben je zelf in dit verhaal?”, gaat Mariëlle verder. “Hoe lang hou je het vol om in die steeds sneller draaiende mallemolen mee te draaien? Een mallemolen die maar één rem heeft, en dat is het sleutelwoord NEE.”

Wat Mariëlle sterk opvalt in haar praktijk is dat mensen die een burn-out hebben gekregen bijna allemaal moeite hebben om ‘nee’ te zeggen. Door ‘nee’ te zeggen zijn ze bang mensen teleur te stellen, niet te voldoen aan verwachtingen. En dus wordt ’t vaak een ‘ja’. Een ‘ja’ ten koste van zichzelf. Een ‘ja’ waardoor die ‘mallemolen’ alleen maar steeds harder gaat draaien, totdat… de stoppen doorslaan… een burn-out, dus.4-maanden traject
Als burn-out therapeute heeft Mariëlle alle tools in huis om mensen, ook vanuit zo’n acute burn-out,  weer terug te krijgen in hun kracht. Zo heeft ze een 4-maanden traject ontwikkeld dat er niet alleen toe leidt dat mensen weer uit hun burn-out komen, maar waarbij ze ook geholpen worden om zelf tot inzichten komen en tools ontwikkelen om in de toekomst herhaling te voorkomen. Het 4-maanden traject bestaat uit een combinatie van persoonlijke coachingsessies (zowel binnen in de praktijkruimte als buiten in de vrije natuur) en skype-sessies.

Preventie
Maar liever dan mensen uit een acute burn-out helpen wil Mariëlle proberen te voorkómen dat die ‘stoppen doorslaan’ door preventieve coaching. En ook daarvoor leent het 4-maandentraject zich perfect.

“Het is zeker niet zo dat het 4-maanden traject uitsluitend is voorbehouden aan mensen die al midden in een acute burn-out zitten. Het traject biedt volop tools om valkuilen en signalen (zowel fysiek als psychisch), vaak de voorlopers op een burn-out, vroegtijdig te herkennen”, aldus Mariëlle, die niet alleen vanuit haar opleiding, maar ook door persoonlijke ervaring weet waarover ze praat.

Ik leerde te luisteren naar mijn gevoel en mijn grenzen veel beter aan te geven

Zelf liep ze in 2011 tegen een burn-out aan. Op haar website Key2Change vertelt ze over haar ervaringen van toen, over haar vermoeidheid, haar overgevoeligheid voor allerlei prikkels, haar vage lichamelijke klachten en haar bewustwording van het feit het luisteren naar haar eigen gevoel en het beter aangeven van haar grenzen de enige manier was om een nieuwe burn-out in de toekomst te voorkomen.

Preventietraining bedrijven
Vanuit de gedachte ‘voorkomen is beter dan genezen’ heeft Mariëlle ook een 2-daagse preventietraining voor medewerkers van bedrijven ontwikkeld, waarbij de focus ligt op vinden van een juiste balans tussen werk en privé, het leren aangeven van grenzen, het leren ‘nee’ te zeggen en het herkennen van werkstress en burn-out klachten.

Workshop ‘Ik zorg voor mezelf’: leuke oefeningen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en uitwisselen van persoonlijke ervaringen (foto: Feld Fotografie)

Kennismakingsworkshop zaterdag 24 november
Ook tijdens de kennismakingsworkshop  ‘Ik zorg voor mezelf’ van zaterdag 24 november laat Mariëlle deze zaken voorbijkomen. Grenzen aangeven, ‘nee’ durven zeggen en het herkennen van psychische en lichamelijke signalen die terug te voeren zijn op spanning en stress.
Dat deze onderwerpen ook op een ontspannen manier aan de orde kunnen komen zal blijken. Het wordt een vier uur durende workshop (van 13.00 tot 17.00 uur) met leuke oefeningen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen en met aansluitend een hapje en een drankje.

Locatie, kosten en aanmelden
Mariëlle geeft de workshop ‘Ik zorg voor mezelf’ in haar praktijk aan de Kuikensweg 25 in Beverwijk. De kosten voor de workshop bedragen € 65,- (normaal € 95,-) Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het contactformulier. Vul je gegevens in en zet bij onderwerp aanmelding workshop!

Meer informatie op de website: https://key2change.nl/

Cookieinstellingen