Column van de Dag: Mama

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe en bijzonder persoonlijke column van journalist Mick Boskamp over zijn vorige week overleden moeder Nan Boda, haar vlijmscherpe kijk op televisieprogramma’s, en de tv-column die er nu niet gaat komen.

Mama (door: Mick Boskamp)

Vandaag, een week geleden, de dag nadat ik haar in mijn eerste column nog liefdevol noemde, overleed tijdens haar middagdutje in haar Zandvoortse bungalow mijn moeder Nan Boda. Ze was 85 jaar en de schok was groot, want ’s ochtends had ik haar nog lachend aan de telefoon gehad. Natuurlijk had ze haar fysieke ongemakken, maar in die bovenkamer van haar was het opgeruimd, netjes en rook het citroentjesfris.

Ik zal daar een mooi voorbeeld van geven. Mijn lieve, lieve moeder, zoals ik haar vorige week omschreef hier, besprak elke ochtend met mij de televisie-programma’s van de avond daarvoor. Dat deed ze zo ongenadig scherp en hard dat vergeleken met haar Angela de Jong van het Algemeen Dagblad een soesjeseter was.

Toen ze de eerste aflevering van RTL Late Night met Twan Huys had gezien zei ze – nog voor de eerste kijkcijfers binnen waren – dat dit een kansloos programma was dat meteen van de buis moest. Ik zei nog: ‘Geef die man een kans.’ Waarop ze zei: ‘Een kans? Verloren zendtijd. ‘Inmiddels weten we hoe goed het programma wordt beoordeeld. Niet goed dus.

Ook het programma van Albert Verlinde en Jan Versteegh op SBS 6 kon haar goedkeuring niet wegdragen. ‘Die Albert zit daar helemaal fout. Ook letterlijk.’ Ik vroeg wat ze daarmee bedoelde. ‘Nou,’ zei ze. ‘Die Jan Versteegh en Albert zitten veel te ver uit elkaar. Die horen sowieso naast elkaar te zitten.’ Alsof zendereigenaar John de Mol had gehoord wat ze zei, zaten de twee presentatoren de volgende avond naast elkaar.

Waar ze ook een hekel aan had, waren de grote spelshows. ‘Dat is toch voor kinderen?’ zei ze. ‘Continu dat stompzinnige gelach om elkaar. En om elke zin. Dat is toch om misselijk van te worden?’

Ze had ook haar favorieten. Altijd goed vond ze Jeroen Pauw en Eva Jinek. Ze kon ook feilloos vertellen waarom ze die goed vond. Omdat ze naturel waren, scherp en altijd zichzelf. Ze waren niet, zoals Jan Versteegh, al met de volgende vraag bezig tijdens een gesprek.

Ik vond haar kijk op tv-zaken zo spectaculair voor een vrouw van haar leeftijd, dat ik met haar een tv-column wilde schrijven. Het zal er niet meer van gekomen.

Ik ga haar ongelofelijk missen.Op de foto mijn lief en mijn moeder 

Klik HIER voor de open brief van Mick Boskamp ‘Aan mijn overleden moeder’, gepubliceerd op de website Mannenzaken.