Column van de Dag: Schotse hooglanders op het circuit

Foto: Mick Boskamp

Onze columnist richt deze week zijn pijlen op het platform Rust Bij De Kust

Schotse hooglanders op het circuit (door: Mick Boskamp)

Vanuit de slaapkamer van mijn nieuwe woning in de Keesomstraat in Zandvoort kan ik de hoofdtribune van het circuit zien. En ik bedenk me hoe mooi het zou zijn als mijn terugkeer naar het dorp waar ik ben opgegroeid hand in hand gaat met de terugkeer van de Koningsklasse.

Er was wat verwarring over de komst van het Formule 1-circus naar onze badplaats. Een Engels automagazine had gemeld dat de deal rond was, maar Jaap Koper van zandvoort.nieuws.nl was er als de kippen bij om van Jan Lammers de uitspraak te ontlokken dat het er weliswaar goed uitziet, maar dat er nog niets voor honderd procent zeker is. Dat wordt duimen. Want wat lijkt het me geweldig voor Zandvoort om als badplaats weer internationaal op de kaart te staan.

In dat licht bezien vind ik het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die er alles aan zouden willen doen om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort te saboteren. Zo bestaat er een platform dat Rust Bij De Kust heet, een samenwerkingsverband van organisaties en wijkraden die de verkeers- en geluidsoverlast van het Circuit Zandvoort willen terugdringen. Als je op de website van RBDK kijkt en op het kopje Wie Zijn Wij?klikt, dan zie je de instanties Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem, Stichting Vrienden van Middenduin, Wijkraad Ramplaankwartier, Platform Haarlem Groener en Stichting Duinbehoud Milieudefensie Haarlem. Met name de laatste organisatie klinkt dreigend. Ik zie mannen voor me die, gezeten op Schotse hooglanders, uitrukken bij calamiteiten.

Ik ben allergisch voor platforms als Rust Bij De Kust. In de eerste plaats zou je denken dat er met name bewoners in en rond het circuit aan het woord komen op de site. Dan zou je misschien een beetje begrip voor deze mensen kunnen krijgen. Ik zeg met name een beetje, want waar gaat het om? Het gaat om drie dagen in het jaar. Drie dagen meer herrie, lawaai en overlast. En wat krijgen we daar als badplaats voor terug? Aanzien, grandeur, meer badgasten, een betere economie, noem maar op. De laatste jaren ben ik soms sloffend door het centrum van Zandvoort gegaan. De leegstand qua winkels maakte me verdrietig en vermoeid. De komst van Formule 1, met ook nog eens de grootste nationale race-ster die Nederland ooit heeft gehad, zou het dorp een injectie geven waar iedereen wel bij vaart.

Maar nee, het platform heeft een heel ander doel dan bewoners aan het woord laten, die last hebben van het circuit. Het platform heeft als doel om alleen maar negatief nieuws over het circuit van Zandvoort te verspreiden in de hoop dat er geen race- of tourwagen meer zal rijden. Het zou financieel niet goed gaan, er worden vraagtekens bij de beloofde duurzaamheid bij de uitbreiding gezet. Alleen maar klagen, zeuren, zuigen en zwart maken. Dat is wat Rust Bij De Kust doet. Een platform dat notabene uit organisaties bestaat, die (zie bovenstaand lijstje) niet in Zandvoort zijn gevestigd. Als je die lui hun gang laat gaan, is Zandvoort straks een spookdorp. Waar de Schotse hooglanders naar hartenlust kunnen grazen. Dat dan weer wel.

Reacties

0