“Kalmeerbeer” slimste oplossing Makathon Zorg en Welzijn

Foto: Hartekamp Groep

Team Redband heeft met de slimme oplossing “Kalmeerbeer” de driedaagse Makathon Smart Solutions Zorg en Welzijn bij De Hartekamp Groep in Heemstede gewonnen. Dat maakte de jury vrijdagmiddag 17 mei bekend. Het winnende team ontving een Google Home Smart Speaker. Zij ontvingen de prijs uit handen van Sjaak Struijf, wethouder sociaal domein, onderwijs en sport van Heemstede.

Interactieve emotioneelgestuurde knuffel
Met de Kalmeerbeer hebben ze een oplossing bedacht voor de 18-jarige cliënt Bart . Bart is 18 jaar , maar heeft het niveau van een 6-jarige. Bart wordt angstig van overgangen zoals van dag naar nacht. De Kalmeerbeer is een interactieve knuffel die emotioneel gestuurd wordt. Met behulp van 3 knoppen met afbeeldingen van smileys (lachend, neutraal en boos) geeft Bart aan hoe hij zich voelt. Vervolgens komt er uit de knuffel muziek die past bij zijn stemming. Ook is het mogelijk om de kalmerende stem van de ouders aan de Kalmeerbeer toe te voegen en kan er gewerkt worden met kleuren die rustgevend werken. Voor het slapen gaan ‘dooft’ de beer uit door de muziek aan te passen naar een ballad en vervolgens in natuurgeluiden. Dat helpt Bart bij het slapen gaan.
De Kalmeerbeer is ontwikkelt en getest samen met Bart. Bart vindt het prototype geweldig.

Zelfregie
Tijdens de driedaagse Makathon werkten meer dan 100 studenten van Nova College (mbo) en InHolland (hbo) samen met bedrijfsleven en zorgmedewerkers om oplossingen te vinden. Het thema dit jaar is Zelfregie. Welke innovatieve, technische oplossingen kunnen we bedenken om cliënten meer zelfregie te geven. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de 16-jarige Jeremy vaker kan voetballen zonder dat er toezicht bij is? Is het mogelijk om een nog eenvoudiger apparaat dan een tablet te ontwikkelen voor Brenda, die zij met haar beperkte fijne motorische mogelijkheden kan gebruiken?

Op de eerste dag werden de uitdagingen gedefinieerd en zochten de deelnemers naar oplossingen. De twee daarop volgende dagen werden gebruikt om de oplossingen uit te werken tot prototypes en businesscases en om deze te pitchen. Een deskundige jury bepaalde welk team de beste oplossing had ontwikkeld.

Cookieinstellingen