Bewonersbijeenkomst Tata Steel in Wijk aan Zee live op TV

Foto: NH Nieuws

Mediapartner NH Nieuws zendt morgen de bewonersbijeenkomst van Tata Steel over de maatregelen tegen de overlast in Wijk aan Zee rechtstreeks uit. De bijeenkomst wordt vanaf 20.00 uur gehouden in dorpshuis de Moriaan.

(bron: NH Nieuws)

De presentatie van Tata Steel stond al lange tijd op het programma, maar zal een ander karakter krijgen door het gisteren gepresenteerde RIVM-rapport. Hierin staat dat de grafietregens gezondheidsrisico’s oplevert voor onder meer buitenspelende kinderen en zwangere vrouwen.

Bewoners kunnen tijdens de bijeenkomst vragen stellen aan Tata Steel. Ook zal de dorpsraad de plannen van het staalbedrijf in ontvangst nemen.

Naast grafiet-overlast zal ook gesproken worden over stof, geur, licht en geluid. “Het plan zet in op een toekomst waar wij samen, Tata Steel en de omgeving, naast elkaar kunnen leven en werken”, is het voornemen van de staalgigant.

Live op alle kanalen NH Nieuws
De uitzending van NH Nieuws start om 20.00 uur en is te volgen via de site, app, Facebook en televisie. Wie in het dorpshuis aanwezig wil zijn, moet zich van te voren aanmelden via de website van Tata Steel.

Verontrustend RIVM-rapport
Uit het onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat er voor drie stoffen in de grafietregens – lood, mangaan en vanadium – aantoonbare gevolgen zijn voor de gezondheid. “Overal waar grafiet neerdaalt, worden mensen blootgesteld. Met name voor kwetsbare doelgroepen, zoals jonge kinderen en zwangere vrouwen, hebben deze stoffen invloed op de gezondheid”, aldus de gemeenten.

Ze laten weten verontrust te zijn door de uitslag. Het feit dat (jonge) inwoners aan de grafietregens worden blootgesteld, stuit hen tegen de borst. Tata Steel moet volgens hen dan ook snel met oplossingen komen. Het staalbedrijf heeft vandaag al laten weten met maatregelen te komen.

Ik ben ook vader en deel de onrust

Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk is duidelijk over het rapport: “Dit is slecht en verontrustend nieuws.” Maar hij kan niet meer doen dan mondeling aansporen tot het verminderen van de uitstoot. “Ik heb het productieproces niet in de hand.” Wel begrijpt hij de zorgen. “Ik ben ook vader en deel de onrust.”

Speeltoestellen schoonmaken en handen wassen
Het RIVM en de GGD geven aan dat kinderen wel veilig buiten kunnen spelen, maar dat het slim is om maatregelen te nemen. “Zoals het schoonmaken van speeltoestellen en het wassen van de handen na het buiten spelen en voor het eten. Het is niet erg als dit een keer wordt vergeten.”

Cookieinstellingen