Amy Winehouse: They tried to make her go to rehab but she said no, no, no

Foto: Wikipedia

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 8 jaar mee terug in de tijd, naar 23 juli 2011, de dag waarop de Britse jazz- en soulzangeres Amy Winehouse overleed in haar appartement in Londen, vermoedelijk aan de gevolgen van overvloedig drank- en drugsgebruik.

(tekst: Wim Meijer)

De meervoudige verslaving, die haar  jarenlang gevangen had gehouden, was haar op 27-jarige fataal geworden, waarmee ze de twijfelachtige eer kreeg zich aan te mogen sluiten bij de Club 27.

Machteloosheid
Hoe vernietigend een verslaving kan zijn behoeft nauwelijks enige uitleg. Ongeacht de aard van de verslaving (drugs, gokken, seks, gamen) is het destructief, primair voor de verslaafde zelf en, niet eens secondair maar wel anders, voor de naasten van de verslaafde. Iedereen die met liefde bij een verslaafde betrokken is lijdt minstens zo hard mee, met dàt verschil dat dáár waar de verslaafde nog enigszins een keuze zou hebben om het doemtij te keren, de liefhebbenden in de omgeving van de verslaafde worden geleefd door volstrekte machteloosheid.

(foto: Wikipedia)

Annuleringen
Het was niet anders bij Amy Winehouse. Iedereen in haar omgeving zag dat ’t fout ging met de waanzinnig getalenteerde zangeres. Legendarische optredens werden al jarenlang afgewisseld met spontane annuleringen, omdat de zangeres te dronken of te stoned was om op het podium nog tot enige prestatie te komen. Zo moest in 2007 de groep Krezip in allerijl worden opgetrommeld om Amy Winehouse op het laatste moment te vervangen op het Pinkpop Festival. En ook op het North Sea Jazzfestival liet ze het afweten wegens ‘oververmoeidheid’.

Rehab
Het gevolg was dat iedereen in de omgeving de zangeres haar aanspoorde om zich op te laten nemen in een ontwenningskliniek (rehab). Het effect van die aansporingen bleek echter tegenovergestelde van het beoogde doel. Met het schrijven van het nummer ‘Rehab’ gaf Amy Winehouse aan nooit te kiezen voor een dergelijke opname.

Club 27
Je kunt je afvragen in hoeverre het grenzeloos gebruik van drugs en alcohol en grenzeloosheid van creativiteit met elkaar zijn verweven. Ik noemde al eerde de ‘Club 27’: een groep muzikanten waaronder  Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain, die allemaal op 27-jarige leeftijd overleden ten gevolge van een levensstijl die zich kenmerkte door overmatig drugs- en alcoholgebruik. Wat ze echter ook allemaal met elkaar gemeen hadden was dat ze in hun muziek ook grensoverschrijdend waren en zich daardoor konden profileren als unieke muzikale grootheden.

Back to Black
Ook voor Amy Winehouse ging dit op. Ondanks, en misschien ook wel een beetje dankzij haar drank- en drugsgebruik, bleek zij in staat tot muzikale ‘grote kunst’, zoals bewezen met haar album ‘Back to Black’ van eind 2006.

Haar tweede studioalbum bleek een ongeëvenaard meesterwerk, dat ook als zodanig internationaal werd ontvangen. In totaal werden er 11 miljoen exemplaren verkocht en stond het album op de 1e plaats van bijna alle albumlijsten wereldwijd.

“Back to Black” zou het beste, maar ook het laatste album zijn van Amy Winehouse, die op 23 juli 2011 de strijd verloor van haar verslaving. Een alcoholvergiftiging was haar fataal geworden, exact vier maanden na haar laatste studio-opname: het duet ‘Body and Soul’ samen met Tony Bennett.

Amy Winehouse Foundation
De opbrengsten van ‘Body and Soul’ gingen geheel naar de ’Amy Winehouse Foundation’, een organisatie en kliniek die zich richt op hulp aan drugs-  en drankverslaafden die zelf niet de financiële middelen hebben voor een opname in een privékliniek. De stichting werd op 14 september 2011 (de dag waarop Amy Winehouse 28 jaar zou zijn geworden) opgericht door de vader van Amy Winehouse.

Eindelijk was daar het moment dat hij, als dichtst naaste van zijn verslaafde dochter, niet meer helemaal machteloos stond. Hij kreeg er zijn dochter niet mee terug, maar wellicht dat het helpt om veel anderen, zowel verslaafden als hun omgeving, grenzeloos verslavingsleed te besparen.

Cookieinstellingen