Metal music in strijd tegen zwerfafval

Foto: Wim Meijer Fotografie

Kunst en zonnepanelen van drankblikjes: milieuwinst in duplo

Natuurlijk, we hebben een afvalprobleem. Want met 7,5 miljard mensen op 1 aardbol  wordt er heel wat geproduceerd en geconsumeerd. En tussen dat produceren en consumeren zit meestal een stukje verpakking. Alles bij elkaar een héleboel verpakking. Neem bijvoorbeeld de blikjes waarin tegenwoordig al ons bier en alle frisdranken worden verpakt. In Europa gebruiken we jaarlijks ruim 60 miljard blikjes. Dat is een hele berg! En waar laten we die?

Ruim 90% van de blikjes in Nederland recycled
In Nederland zijn we wat dat betreft best al behoorlijk op de goede weg. Met een recyclingpercentage van ruim 90% behoren we binnen Europa tot de koplopers. Maar toch, toch blijven we nog altijd met zo’n slordige 10% zitten. Alleen in Nederland betekent dat dus 10% van ruim 1,5 miljard blikjes, dus 15 miljoen blikjes. En vertaal dat door naar Europa en we zitten met tenminste op de 6 miljard!

Zonnepaneel van drankblikjes
Gelukkig dienen zich echter ook heel creatief oplossingen aan. Bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen. Jim Meaney is eigenaar van het bedrijf Cansolair Inc. in Canada. Het bedrijf bouwt zonnepanelen van drankblikjes. Dat is wat je noemt milieubewust in duplo, want hier gaan recycling en groene energie hand in hand. Alleen het prijskaartje van 2800 dollar, en dat voor afgedankte drankblikjes, daar mag nog wel iets aan gebeuren.

Jordaan
Maar ook op kleine schaal dienen de oplossingen zich aan. Je hoeft de Amsterdamse Jordaan maar in te lopen en de drankblikjes lachen je tegemoet. En dan bedoel ik niet als zwerfafval, maar als zangers, zangeressen en muzikanten in de vensterbank van een kunstatelier. Een typisch gevalletje van Metal-music.

Cookieinstellingen