Tentoonstelling ‘Glinsterend Glas’ in Museum Kennemerland

Foto: Museum Kennemerland

Op zaterdag 31 oktober opent de Velsense glaskunstenares Carina Riezebos de tentoonstelling ‘Glinsterend Glas’ in Museum Kennemerland in Beverwijk. Vanaf zondag 1 november is de tentoonstelling ook door museumbezoekers te bewonderen.

Glinsterend Glas neemt u mee in de wondere wereld van glas. Er is een uitgebreid scala aan gebruiksglas te zien; van fraai tafel- en sierglas, bijzondere geïriseerde glasvondsten uit Beverwijk tot moderne toegepaste kunst.

Al van jongs af aan is Jeroen Zoetmulder, bestuurslid van Museum Kennemerland, een bevlogen amateurarcheoloog. In de loop der tijd heeft hij een mooie verzameling archeologisch en antiek glas vergaard.

In de tentoonstelling  is een selectie van deze verzameling samengebracht met de al even bijzondere collectie van het museum zelf. Het geheel is aangevuld met museumwaardig 20ste eeuws gebruiksglas van particulieren, die gereageerd hebben op een oproep van het museum. Met als kers op de taart een fraaie selectie toegepaste kunst van glaskunstenares Carina Riezebos.

Glasvondsten uit opgravingen kunnen iets vertellen over de bewoning van de streek. Aan de hand van een aantal tijdsperiodes leggen we de geschiedenis van de streek naast de geschiedenis van glas: van duur en exclusief product naar gemeengoed. Daarnaast laat de tentoonstelling zien hoe glas, waarvan vergelijkbare objecten in de tentoonstelling staan, op schilderijen, prenten en in reclames voorkomen.

Het proces van het maken van glas is vertegenwoordigd met de nog steeds onverminderd prachtige documentaire ‘Glas’ van Bert Haanstra uit 1958.

  • Wanneer: Vanaf zondag  1 november 2020
  • Reserveren: kijk voor reserveren op www.museumkennemerland.nl
  • Locatie: Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a (hoek Westerhoutplein)
  • Openingstijden: zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur
Cookieinstellingen