AZ beleeft heerlijk avondje in Alkmaar tegen HNK Rijeka

Na vorige week de verrassende winst op Napoli en de ruime overwinning op het Kroatische HNK Rijeka  hebben de Alkmaarders na twee wedstrijden in Europa al 1 punt meer dan na 5 wedstrijden in de Eredivisie.

AZ beleeft wel een heel bijzondere seizoenstart. Terwijl de ploeg van Arne Slot er in eigen land een bijzondere gewoonte van maakt om na een onaantastbare wedstrijdstart een stevige voorsprong uit handen te geven, toont het team zich binnen Europa uiterst efficiënt.

Vorige week was het Napoli dat zich, notabene in Napels, verslikte in de Alkmaarders. Deze week was het HNK Rijeka dat in het nog dakloze Afas Stadion kansloos bleek. Al in de eerste twintig minuten wist AZ het verschil al te maken tegen de Kroaten. Eerst was het aanvoerder Teun Koopmeiners die vanaf elf meter raak mocht schieten nadat Dani de Wit al na vijf minuten in het zestienmetergebied naar de grond werd gewerkt.

Een kwartier later was het Albert Gudmundsson die tekende voor 2-0, een stand die overeind bleef tot aan de rust.

Vijf minuten na de rust kreeg het Alkmaarse feestje een vervolg door een doelpunt van Karlsson, tien minuten later gevolgd door de 4-0 van de voet van Gudmunsson, waarmee de wedstrijd gepeeld leek. Toch was er nog even een stukje vertwijfeling bij de Alkmaarders toen Sandro Kulenovic in de 72e minuut scoorde voor de Kroatiërs.

Even doemde het ‘Sparta-spook’ op in de gedachte van een ieder die AZ een warm hart toedraagt. In de afgelopen 4 competitiewedstrijden had AZ telkens een overtuigende voorsprong toch nog uit handen gegeven, met Sparta (dat terugkwam van een 4-0 achterstand) als ‘hoogtepunt’. Zover kwam het gisteren echter niet. Het bleef 4-1 en AZ kon na de stunt bij Napoli opnieuw drie punten bijschrijven in de groepsfase van de Europa League. De ploeg, voor wie Maxim Gullit en Yusuf Barasi in de slotfase hun debuut maakten, staat nu met zes punten eerste in groep F. Volgende week staat er een uitduel bij Real Sociedad op het programma.

Klik HIER voor het wedstrijdverslag en de interviews na de wedstrijd van mediapartner NH Nieuws.