Tweeëntachtig jaar wachten op Olympisch Goud

Brits curlingteam in 1924
Brits curlingteam in 1924
Foto: Wikipedia

Vandaag om 13.00 uur worden in  Beijing de Olympische Winterspelen geopend. Voor de 24e keer ontmoeten ’s werelds beste wintersporters elkaar op het vierjaarlijkse sportfeest, net als de Zomerspelen een geesteskindje van Baron de Coubertin.

(tekst: Wim Meijer)

Het is inmiddels 98 jaar geleden dat in het Franse Chamonix de eerste Olympische Winterspelen werden gehouden, toen nog onder de naam “International Winter Sports Week”. Een nieuwe Olympische traditie uit de hoge hoed van de Franse baron, voor wie één regel het belangrijkste was: deelnemen is belangrijker dan winnen.

(Hieronder een beeldimpressie van die eerste Olympische Winterspelen van 1924 in Chamonix)

Oké, mooi principe, maar… als je dan toch wint dan gaat ’t toch wel erg ver als je 82 jaar of zelfs langer op je medaille moet wachten.  Dat gebeurde namelijk de Britse winnaars van de Olympische curlingwedstrijden in 1924. En het was omdat een krant uit Glasgow er bij het Olympisch Comité in Lausanne op had aangedrongen, anders hadden de Britse curlingspelers überhaupt naar hun Olympische erkenning kunnen fluiten.

Curling demonstratiesport of niet?
In 1924 was curling in het programma opgenomen als officiële Olympische Sport. Daarna verdween dit soort ‘ijsbowling’ echter van de Olympische kalender, om er pas in 1998 op terug te keren. Onterecht ging men ervan uit dat curling daarom in 1924 een ‘demonstratiesport’ was geweest waarvoor geen ‘echte’ Olympische medaille worden uitgereikt. Het onderzoek in 2006 wees echter uit dat curling in 1924 wel degelijk officieel als sport in het Olympisch programma was opgenomen. Het resultaat was dat 82 jaar na dato, de vier Schotten William Jackson, Tom Murray, Robin Welsh en Laurence Jackson, weliswaar postuum, alsnog de eer kregen die hen toekwam in de vorm van eremetaal.

Wèl gewonnen, nooit erkend
Maar het kan nog gekker. Want ook de zogenaamde ‘militaire patrouille’ was in 1924 opgenomen als Olympisch sportonderdeel. De ‘militaire skipatrouille’ is eigenlijk de voorloper van de huidige biathlon, waarbij een ploeg soldaten langlaufend 30 kilometer moest afleggen en onderweg 18 schoten moest lossen op een doel.

Zwitserse Olympische kampioenen ‘militaire skipatrouille’: nog altijd in afwachting van hun eremetaal (foto: Wikipedia)

Bij die eerste Winterspelen werd deze wedstrijd gewonnen door het Zwitserse team van Alfred Aufdenblatten, Alfons en Anton Julen en Denis Vaucher. Echter, doordat de ‘militaire skipatrouille’ na Chamonix niet meer op het Olympische programma voorkwam, wachten ook zij, tot op de dag van vandaag, nog steeds op die officiële erkenning. Wellicht wordt het tijd dat er een keer een Zwitserse krant bij het IOC aanklopt.

Cookieinstellingen