Zoogdiervereniging organiseert Landelijke Egeltelling: egels tellen in de eigen tuin

Foto: Pixabay

De Zoogdiervereniging organiseert volgend weekend, 24 en 25 september, de Landelijke Egeltelling. Net als eerder de Nationale Vogeltelling waarbij vogels werden geteld in de eigen tuin, is dat nu de bedoeling met egels. Met de resultaten hoopt de Zoogdiervereniging beter in beeld te krijgen hoe het met de egels in Nederland gaat.

De egels in Nederland hebben het niet altijd even makkelijk. Hoe goed het met de egel gaat? Dat schommelt een beetje door de jaren heen. Het ene jaar zien we er ontzettend veel, het andere jaar lijkt de populatie te zijn afgenomen. De Zoogdiervereniging is erg benieuwd hoe het in 2022 met de egel gaat. En de resultaten van de telling kunnen daar enorm bij helpen.

Waarnemingen doorgeven, zó werkt ‘t:
Ga naar de egeltelling website en volg onderstaande stappen:

  • Op 24 en 25 september staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Egeltelling’ vermeld. Klik hierop.
  • Geef aan wanneer je de egel hebt gezien en bevestig de datum.
  • Klik op het plusje naast de egel om aan te geven hoeveel egels je hebt gezien. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.
  • Klik op ‘Voer mijn telling in’.

Egelhuisje
Overigens kan men ook méér voor de egels doen behalve alleen tellen. Egels gaan vanaf oktober in winterslaap. In het najaar zoeken ze daarom een plekje waar ze de wintermaanden rustig en warm door kunnen komen. En daar kan men de egel helpen. Helpen om een slaapplek te vinden door een fijne overdekte verblijfplaats, een zogenaamd ‘egelhuisje’ te maken! Hoe? Hieronder de handleiding:Egelsnelweg
OPMERKING: Als je een afgesloten tuin hebt, kan de egel geen gebruik maken van je egelhuisje. Maar niet getreurd: je kunt een egelsnelweg aanleggen, zodat de egel je huisje kan vinden!  Wil je weten hoe?

Reacties

Cookieinstellingen