Leeuwen in Artis mogen toch blijven en krijgen supergroot nieuw verblijf

Foto: Wim Meijer Fotografie

Begin vorig jaar zag het er nog naar uit dat Artis afscheid zou nemen van zijn laatste drie leeuwen. Het was een direct gevolg van de coronacrisis. Door gebrek aan inkomsten was er geen geld voor het realiseren van een broodnodig nieuw leeuwenverblijf. Het huidige dateert van 1927 en voldoet niet meer, en een nieuw verblijf was begroot op ongeveer vier miljoen euro.

Uiteindelijk werd dus besloten om de leeuwen, twee vrouwtjes en een mannetje, weg te doen.  De dieren zouden verhuizen naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. Dat park trok zich echter terug.  Dat bleek een geluk bij een ongeluk, want vervolgens kreeg Artis een aanbod van twee geldschieters om alsnog een nieuw onderkomen te maken zodat de leeuwen in Amsterdam kunnen blijven.

Nu kunnen de leeuwen volgend jaar hun intrek nemen in hun nieuwe verblijf. De Amsterdamse dierentuin is begonnen met de bouw van het onderkomen, dat ruim tien keer zo groot is als het huidige verblijf.

Het verblijf, een ontwerp van landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, komt aan de achterzijde van het park. Hier waren voorheen de algazellen te vinden. Hun nieuwe onderkomen is eveneens betaald met de schenking.

De bouw duurt naar verwachting een jaar. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de leeuwen in de zomer verhuizen naar hun nieuwe stek. Dat wordt een heuvelachtig savannelandschap waarin ze kunnen klimmen, langs de wateroevers in het zand kunnen ravotten of kunnen schuilen in holtes van de grot die langs het verblijf loopt.

Cookieinstellingen