Grafkunstenaar aan het werk

Voor een grafkunstenaar is het ontwerpen van grafkunst een dagelijkse aangelegenheid. Iedere dag maak je ontwerpen voor bijzondere grafstenen, unieke grafmonumenten en persoonlijke gedenktekens. Meestal van eigentijdse materialen als Roestvaststaal (inox) glas en geroest cortenstaal. Hoe is zo’n dag in de praktijk? En is het niet verdrietig en zwaar om iedere dag bezig te zijn met de dood?

(Bron: Memorabel) 

Ochtend  van een normale werkdag
Zoals zo veel mensen begint ook de werkdag van grafkunstenaar Jeroen Stok van Memorabel Afscheidsmonumenten met koffie zetten en mails lezen. Terwijl de koffie pruttelt controleer hij alle e-mails die naast veel onzin ook serieuze mails en aanvragen bevat.

Nadat hij deze mails beantwoord heeft start hij met al lopende projecten voor persoonlijke grafmonumenten en grafkunst. Denk daarbij aan praktische zaken zoals het regelen van vergunningen om een monument op een begraafplaatsen te mogen plaatsen. Het maken van technische werktekeningen en het contact met leveranciers en nabestaanden.

Ontwerpen van bijzondere grafmonumenten
Rond een uur of elf begint hij met het maken van nieuwe persoonlijke ontwerpen voor gedenktekens. Het gesprek met de nabestaanden is dan al geweest. Van ieder gesprek is een verslag gemaakt, voor de nabestaanden, maar ook voor hemzelf. Gelukkig zijn de gesprekken met de nabestaanden niet alleen maar verdrietig; behalve gehuild wordt er ook vaak gelachen en zijn de herinneringen vaak warm en liefdevol.

Nabestaanden en gedenktekens
Tijdens het maken van een grafmonument is er regelmatig contact met de opdrachtgevers/nabestaanden.  Als na het plaatsen van het monument afscheid genomen moet worden is er samen een traject afgelegd waarna meestal een nieuwe fase aanbreekt voor de nabestaanden. Daarom is het ontwerpen van een persoonlijk grafmonument of gedenkteken zulk mooi maar ook verantwoordelijk werk. Het grafmonument moet aansluiten bij de verwachtingen en wensen van de nabestaanden en natuurlijk eer brengen aan de dierbare overledene.

Missers en Ongelukjes
Iedereen die een creatief beroep heeft zal dit herkennen: waardevolle “ongelukjes” en “missers”. Hoe die die “missers” een opening kunnen creëren naar onvoorziene mogelijkheden. Ontwerpen die je vooraf niet had kunnen bedenken of voorzien.

“Graag vertel ik u in persoon over een aantal voorbeelden. Soms lijkt het zelfs bovennatuurlijk hoe het ontwerpen dan plots een richting krijgt die schijnbaar perfect aansluit bij de situatie. Dat kan natuurlijk suggestie zijn, toch herkennen nabestaanden vaak wat ik vertel. Hoe vaak ik dan niet hoor: “typisch iets voor ….” “

Miniatuur ontwerpen van grafmonumenten
In de regel maakt Jeroen Stok een stuk of 6 tot 8 ontwerpen waarvan er 4 aan de nabestaanden getoond worden. Dat zijn kleine ontwerpen van 20 x 10 cm meestal van karton of ijzerdraad gemaakt. Ondanks dat ze klein zijn en van karton, geven ze toch al een goede indruk van het latere grafmonument van RVS, glas of cortenstaal.

Het realiseren van grafkunst en gedenktekens
Als de modellen en ontwerpen toonbaar zijn vraag Stok de nabestaanden om langs te komen en deze te bespreken. Een combinatie van verschillende ontwerpen in een nieuw ontwerp is bijna altijd de wens van de nabestaanden. “Graag combineer ik het beste met elkaar.”

Tijdens de uitvoering van het monument in het hoogwaardige RVS, glas of cortenstaal zijn de nabestaanden welkom om de vorderingen en verschillende fases te bekijken.

Nabestaanden vertellen regelmatig dat zij deze werkwijze erg prettig vinden. Het helpt hen om als het ware te wennen, toe te groeien naar het moment dat het gedenkteken op het nu nog kale graf geplaatst wordt. En ook als we het monument plaatsen zijn de nabestaanden hier bij aanwezig. Indien gewenst kan men zelfs actief meehelpen. Regelmatig kiezen nabestaanden er voor om met elkaar het grafmonument naar het graf van hun dierbare te dragen.

Memorabel Grafmonumenten
Zoekt u iets anders dan een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen?

Jeroen Stok van Memorabel Afscheidsmonumenten maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail [email protected] .

Cookieinstellingen