Samen uilenballen pluizen voor de wetenschap

Foto: Kees Dekker

Soep eten en dan uilenballen pluizen in het kantoor van Landschap Noord-Holland en vervolgens met elkaar ‘het bos in’ op zoek naar uilen en vleermuizen.

Het is een hele leuke traditie geworden. Het Landschap doet namelijk voor de provincie Noord-Holland onderzoek naar het voorkomen van de noordse woelmuis en andere muizen in Noord-Holland. Daarvoor worden duizenden uilenballen uitgeplozen. Op donderdagavond 16 februari is iedereen, jong en oud, welkom om mee te helpen.

Woelmuizen
Het inventariseren van noordse woelmuizen in het veld is een erg tijdrovende bezigheid. Maar er is een veel slimmere mogelijkheid: de muizen laten vangen door kerkuilen! Als je hun uilenballen verzamelt, uitpluist en de schedeltjes op naam brengt, ontstaat er een goed beeld van de plaatselijke zoogdierenfauna. En weet je of er noordse woelmuizen voorkomen. De gegevens kan de provincie Noord-Holland goed gebruiken voor het natuurbeleid.

(foto: Johan Stuart)

Tandenborstel en pincet
De avond is op 16 februari van 18.00 tot circa 21.00 uur in het kantoor in Heiloo, Rechte Hondsbosschelaan 24a, 1851 HM Heiloo. Voor de pluizers is er een voedzame soep met brood, koffie, thee en frisdrank. Het is handig om een oude tandenborstel mee te nemen en eventueel een eigen loep en pincet. Na afloop is er een vleermuizen- of bosuilenexcursie in het Heilooërbos.

Nog 2 ‘pluisavonden’
Aanmelden (verplicht) kan via www.gaatumee.nl. Kan je deze avond niet? Geen probleem. Op woensdag 15 maart en donderdag 13 april zijn ook nog pluisavonden.

Reacties