Gemeente Heemskerk hanteert milieuvriendelijke manier onkruidbestrijding

Foto: Gemeente Heemskerk

Sinds vorig jaar wordt in Heemskerk het onkruid op wegen en pleinen op een milieuvriendelijke manier bestreden.

Hiervoor gebruikt HVC (die met deze taak is belast samen met een daarin gespecialiseerde aannemer) de zogeheten Punt methode. Bij deze methode wordt het onkruid op stoepen, pleinen, parkeerplaatsen, kiezelpaden en speelplaatsen aangepakt met borstelen, vegen en met heet water.

Biomassa installaties
Deze Punt methode is niet alleen milieuvriendelijk (er komt geen gif meer aan de pas) maar is ook CO2-neutraal. Er is veel energie nodig voor het benodigde hete water. Dit zou je bijvoorbeeld op kunnen wekken met behulp van dieselmotoren, maar de Punt methode doet dit anders. Deze methode maakt gebruik van (verplaatsbare) biomassa installaties om water te verwarmen tot 98 graden. Het bijna kokende water wordt opgeslagen in geïsoleerde containers, die vervolgens naar de locaties worden gebracht waar men aan het werk gaat.

Plekje vergeten? Meld het aan HVC!
Dit is het tweede jaar dat deze methode wordt toegepast en de resultaten worden steeds beter. Inmiddels zijn er meerdere ploegen aan het werk om de explosieve groei van het onkruid door het warme en vochtige weer in toom te houden. Echter: er kan er natuurlijk altijd een plek zijn worden vergeten. Valt u dat op? Maak daar dan melding van via [email protected] of telefonisch via 0800 – 0700 onder vermelding van ‘onkruid op verhardingen’.

Cookieinstellingen