Bloemetje voor Moeder

Foto: RTV NH

Wat moeder vandaag ook krijgt, een bloemetje zit er sowieso bij. En met 4,2 miljoen moeders in Nederland betekent dat ‘heel veel bloemen’.

(Bron: RTV NH)

Heel veel bloemen die allemaal hun weg hebben moeten vinden van het veld of vanuit de kassen, en via de veiling, alvorens te landen in moeder’s armen. In heel veel gevallen zal dat zijn gebeurd via de bloemenveiling van Aalsmeer, waar men gisteren topdrukte beleefde.

Op de dag voor Moederdag is het gebouw van de bloemenveiling in Aalsmeer (met bijna 1 miljoen vierkante meter het op 3 na grootste gebouw ter wereld) het toneel van een uniek schouwspel.

Logistiek hoogstandje
Op het eerste gezicht lijkt de bloemenveiling een enorme ongestructureerde mierenhoop, maar de realiteit is anders. Iedere dag, en deze dag in het bijzonder, blijkt een puur logistiek hoogstandje.  ’s Ochtends vroeg zijn al ruim 13.000 karretjes met bloemen binnengekomen. Welgeteld zo’n 350.000 emmers en dozen vol bloemen en ongeveer 15 miljoen stelen of takken. En daarmee is men er nog niet. Daar nog de nodige bloemen bij. Uiteindelijk leidt dat tot een totaal van rond de 60.000 transacties, die met elkaar goed zijn voor rond de 28 miljoen bloemen.

Zuinig boeketje?
Voor de rekenaars onder ons: 28 miljoen bloemen op 4,2 miljoen moeders… dat is nog geen 7 bloemen per moeder. Dat lijkt wat zuinig, maar behalve Aalsmeer zijn er ook nog bloemenveilingen in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde, Venlo, Bemmel en Vleuten. Bij elkaar moeten die toch goed zijn voor een volwaardige bloemenstruik.

veiling 2
Veiling ‘bij de klok’ (Foto: RTV NH)

Veilingroute
De veiling gebeurt bij de klok, waar de handelaren zitten die de bloemen kopen. Nadat de verkooptransacties zijn gerealiseerd moeten de bloemen van de veiling naar het afhaalpunt van de koper gebracht worden. En dat is het werk van de 285 verdelers op de vloer. Ze rijden af en aan met karretjes vol bloemen. Via een ingenieus computersysteem krijgen ze precies te horen waar ze de bestelling moeten ophalen, waar ze het naartoe moeten brengen en welke route ze moeten volgen. Daarbij wordt ook letterlijk ‘gepraat’ met de computer.

Dat bloemenveiling Aalsmeer draait als een goed geoliede machine bleek ook gisteren. Ondanks de Moederdagdrukte waren ook nu om 13 uur alle bloemen verdeeld en stonden klaar om opgehaald te worden voor hun laatste etappe… richting moeder!

Hierbij het verslag dat regioverslaggever Robbert Bianchi maakte voor RTV-NH

Reacties

Cookieinstellingen