Wethouder Gaatze de Vries wipt eerste tegels voor NK Tegelwippen

Foto: Gemeente Heemskerk

Zo’n 10 tegels wipte wethouder Gaatze de Vries deze weeki aan de Laan van Broekpolder als kick-off van het NK Tegelwippen.

Dit jaar gaan de gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te wippen. Op deze manier willen zij tuinen en openbare ruimtes vergroenen. De Vries: “We gaan als Heemskerk voor de titel Tegelwipper van de IJmond.”

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan leiden tot problemen als hittestress, droogtestress en wateroverlast. Door tegels te wippen en te vervangen door groen, bevorderen we de biodiversiteit, gaan we wateroverlast tegen en creëren we een mooier straatbeeld, aldus de wethouder in zijn speech. “Als ik door Heemskerk fiets, dan zie ik op verschillende plekken zinloze verharding. De stoep kan op veel plekken wel wat minder breed. Ook zijn er langs verschillende wegen uitstapstroken van twee tegels breed. Die kunnen op veel plekken weg. Zo dragen we bij aan klimaatadaptie.”

Battle
De gemeente wil zoveel mogelijk inwoners stimuleren om hun tuin, balkon of dak te vergroenen. De Vries: “En als gemeente geven we graag het goede voorbeeld. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld het centrum aan het vernieuwen. Daar worden op grote schaal tegels vervangen door groenperken. En al die tegels tellen mee voor de battle.”

Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken, geeft de gemeente regelmatig aandacht aan dit onderwerp in de krant en op social media en worden er speciale ruilacties georganiseerd. De Vries: “In Heemskerk organiseren we op zaterdag 21 mei een Waterdag, waarbij we ook aandacht geven aan tegelwippen. Inwoners kunnen dan een tegel ruilen tegen een plantje en bloemzaad. Verder gaat er een tegeltaxi rijden. Als mensen niet weten hoe ze van hun gewipte tegels afkomen, dan kunnen ze een mailtje sturen naar [email protected] Dan halen wij ze op!”Heemskerk wil als winnaar uit de strijd komen, zegt De Vries. “We gaan voor de 10.000 tegels en de titel Tegelwipper van de IJmond. Dus we vragen onze inwoners om op www.nk-tegelwippen.nl aan te geven hoeveel tegels zij hebben gewipt. Maar het belangrijkste doel is natuurlijk bewustwording. We hopen dat inwoners gaan inzien dat het weghalen van tegels veel oplevert. Namelijk minder oververhitting in de zomer en meer verkoeling door het aanwezige groen. Daarnaast heeft een groene tuin een positief effect op je gezondheid en help je de planten en dieren.”

Tegels gewipt en dan?
Inwoners van Heemskerk kunnen hun tegels gratis inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunnen zij drie uur lang gratis een aanhanger lenen om de tegels naar het afvalbrengstation te brengen. Reserveer de aanhanger via de website van Boedelbak of ga langs bij een verhuurpunt van Boedelbak binnen de gemeente Beverwijk, Velsen of Heemskerk.

Reacties

Cookieinstellingen