Vrijwilligers onmisbaar bij Vitaminstore Halve van Haarlem

Foto: SportSupport

In deel 2 van het drieluik vertellen Raymond Westhoven en Piet en Greet Adrichem over wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een hardloopevenement over 21 kilometer met duizenden deelnemers.

Nog ruim 2 maanden en het is alweer zover: op zondag 24 september organiseert SportSupport voor de 33e keer de Vitaminstore Halve van Haarlem oftewel Haarlems mooiste (halve marathon) in de nazomer.

De voorbereidingen zijn in volle gang, de lopers zijn volop in training en de organisatie draait op volle toeren. Ook de vrijwilligers lopen zich warm; hun inbreng bij dit mooie evenement is onmisbaar.

Haarlemse Reddingsbrigade
De Haarlemse Reddingsbrigade is er ook voor de 33e keer bij. ,,Wij zijn ieder jaar aanwezig met tussen de 50 en 70 vrijwilligers. Op de Grote Markt en langs het parcours bemannen we op circa zestien plekken EHBO-posten en daarnaast rijden er twee motoren en twee fietsen mee in het veld”, vertelt Raymond Westhoven. ,,Het is nogal een organisatie om zo’n grote groep mensen bij elkaar te krijgen. We beginnen maanden van tevoren al met het werven van vrijwilligers, ook buiten ons dagelijkse bestand. Verder regelen we extra AED’s. We hebben er normaal maar een, maar voor dit evenement hebben we er vier nodig. We hebben vorig jaar een reanimatie gehad bij de halve marathon. Dat is gelukkig goed afgelopen; zo goed zelfs, dat meneer dit jaar weer mee zal lopen.”

Raymond Westhoven (foto: SportSupport)

Water drinken
Westhoven zit zelf tijdens het evenement in het multidisciplinair centrum, waar hij samen met de organisatie en de politie in de gaten houdt of alles met betrekking tot verkeersregelaars, afzettingen en omleidingen goed gaat. ,,Ik voel wel wat spanning als er wat gaande is. Hebben we alles wel op een rijtje? Zijn alle spullen er en op de juiste plek? Mooi weer betekent meer risico’s. Een graad of 20 met een wolkje is wat ons betreft ideaal. Over het algemeen zijn er twee of drie waterposten, maar bij hoge temperaturen is het ook slim om zelf water mee te nemen. En om op de juiste manier te eten, niet te veel en niet te weinig, maar voldoende koolhydraten voor energie om het vol te houden. Het is een pittige loop, er zit meer druk achter en het is anders dan je wekelijkse rondje. Het is heel persoonlijk hoe je lichaam reageert, maar ik raad alle lopers aan genoeg water te drinken, regelmatig kleine beetjes. Rustig innemen noemen wij dat.”

Veilig gevoel
,,Wij vinden het fijn om mee te helpen en merken dat de lopers onze hulp waarderen. Dat horen we onderweg, maar ook van de laatste lopers, die wij persoonlijk begeleiden en motiveren om de eindstreep te halen. Het geeft de lopers een veilig gevoel wanneer er veel EHBO-ers langs het parcours staan, terwijl ook de vele verkeersregelaars vaak kennis van eerste hulp hebben. Dat is allemaal prima geregeld bij de Halve van Haarlem.”

Van waterpost tot bezemwagen
Uiteraard zorgt de organisatie ook onderweg goed voor de lopers. Piet en Greet Adrichem zijn ervoor verantwoordelijk dat alles op rolletjes loopt bij de waterposten. Maar zeker zo belangrijk: dankzij hun inzet is er na afloop geen spoor van afval meer te vinden op het parcours.

Piet en Greet Adrichem )foto: SportSupport)

,,Wij sluiten met de bezemwagen aan achter de laatste loper en ruimen tegelijkertijd alles op:  flesjes, bekertjes, linten, sponzen, je kunt het zo gek niet bedenken”, vertelt Greet.  ,,We krijgen daar regelmatig complimenten voor van de boswachter”, vult Piet aan. ,,In 2000 ben ik zelf gestopt met hardlopen en daarna ben ik vrij snel mee gaan helpen bij bijvoorbeeld de KG-loop. Daarna kwam de vraag of we ons bij de TROS-loop met de waterposten wilden gaan bemoeien. We kregen een busje van de gemeente Haarlem mee en veertig watertankjes. De opdracht was die thuis goed om te spoelen en gevuld met water rond te brengen langs de vijf verschillende punten. Bij de Bokkedoorns konden we de tankjes ter plaatse vullen.”

PWN
Tegenwoordig levert het PWN waterwagens. Piet:  ,,En bij de Houtmankade wordt op zondagochtend een standpijp geïnstalleerd. Een stalen pijp met twee kranen, die ’s avonds weer verwijderd wordt. We kunnen op sommige punten ook water halen bij de bewoners, maar dat geeft toch overlast voor die mensen. Dat voelt eigenlijk wel wat bezwaarlijk.”

Vijf waterposten
,,We zijn jaren geleden met alleen water begonnen. Later kwamen daar bananen en sinaasappels bij. Maar daar zijn we weer mee gestopt. Wat een bende gaf dat”, vertelt Greet lachend. ,,De hele straat lag bezaaid met schillen en het was spekglad. Eigenlijk levensgevaarlijk. We bemannen vijf waterposten: bij de Stinkende Emmer, de manage in Zandvoort, de Bokkedoorns, de huizen bij de Watertoren en de Houtmankade. Met de finish meegerekend betekent dat zes drinkpunten. Dat is best luxe. Maar het is bijna altijd warm en dan is al dat water echt wel nodig.”

KAV Holland en scouting
,,Ik mag ieder jaar bij Renault Velserbroek twee busjes ophalen. Een grote bus om de waterposten te kunnen faciliteren en een busje dat als bezemwagen fungeert. Dat is top geregeld door Ton Stolker, een hardloopvriend die daar werkt”, vertelt Piet. ,,En we kunnen ook altijd rekenen op een vaste groep vrijwilligers van KAV Holland en de scouting en op bepaalde punten ook op de bewoners. Het is ieder jaar weer een hele happening en altijd een leuke dag.” ,,Al zijn we ’s avonds wel kapot en voelt het alsof we er zelf een halve marathon op hebben zitten”, besluit Greet. ,,Maar het samenwerken maakt het zo leuk, dat we volgend jaar weer willen bij de Vitaminstore Halve van Haarlem.”

Cookieinstellingen