Column van de Dag / Heroes of the Cruyff Court!

Foto: Team Sportservice Kennemerland

Vandaag een ‘nieuwe column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Team Sportservice Kennemerland, waarin hij terugkijkt op het project ‘Heroes of the Cruyff Court’ dat hij, samen met een aantal jongeren uit de buurt in Heemskerk realiseerde.

Heroes of the Cruyff Court! (Door: Bart Neeft)

Het is eind juni als ik Ibrahim spreek. Ibrahim is een van de jongeren uit de buurt en komt vaak voetballen op het Cruyff court. ‘’Of er ook een voetbaltoernooi voor jongeren van zijn leeftijd komt’’ vraagt hij. Ibrahim en zijn maten, die om hem heen staan, zijn 15 jaar. Op vrijdag 6 juli is er een voetbaltoernooi op het Cruyff court voor 16 jaar en ouder. Ze zijn een beetje teleurgesteld dat ze hier dus niet aan mee mogen doen.

Natuurlijk snap ik hun teleurstelling en vertel ze dat ik graag een toernooi voor hun leeftijd wil organiseren. Kijk, dat vinden ze leuk, ze zijn zo blij als een klein kind die een snoepje krijgt. Ik zeg: ’’als ik een toernooi voor jullie regel, wil ik daar wel iets voor terug.’’ Ik geef aan dat ik een groep jongens nodig heb om het project ‘de Heroes of the Cruyff Court’ te doen en ik leg uit wat dat inhoudt. Zij vinden het super leuk en geven aan te gaan helpen om het 6 vs 6 Cruyff court toernooi te organiseren in oktober. Alle 4 de jongens hebben in groep 8 meegedaan aan dit toernooi met hun school en ze halen mooie herinneringen op. Ibrahim is helemaal enthousiast, want hij ziet zichzelf graag bij een rol als organisator bij evenementen. Hij vind het gaaf om blije kinderen te zien die met plezier in beweging zijn.

Vier teams
Op woensdag 26 september, tijdens de Nationale Sportweek, organiseer ik samen met jongerenwerker Linda van Welschap Welzijn het voetbaltoernooi voor de jongeren 13-16 jaar. Uiteindelijk toch nog 4 teams, waarvan 1 team dus bestaat uit Ibrahim, Danar, Kamber en Sakka. Na het toernooi vraag ik hen om onze afspraak na te komen en een keer af te spreken om het project uit te leggen hoe het is zijn werk gaat.

Heroes of the Cruyff Court
Als Buurtsportcoach heb ik bij de Cruyff Foundation de opleiding tot Cruyff-coach gevolgd om het traject Heroes of the Cruyff Court te begeleiden. Met Heroes of the Cruyff Court geeft de Cruyff Foundation jongeren en kinderen de kans om de held te zijn van hun eigen verhaal. Heroes of the Cruyff Court heeft als doel jongeren een rolmodel te laten zijn voor hun wijk en ze langdurig betrokken te houden bij de wijk en het Cruyff Court. Je wordt niet als held geboren, maar je kan jezelf wel tot held ontwikkelen.

Heroes of the Cruyff Court is een voor Nederland uniek concept waarbij jongeren de kans krijgen om voor kinderen een nationaal evenement organiseren. Door het organiseren van evenementen krijgen jongeren de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en worden ze uitgedaagd iets te ondernemen wat nieuw voor hen is. Doordat jongeren tijdens de diverse bijeenkomsten kennismaken met de verschillende facetten van organiseren leren ze hun eigen kwaliteiten kennen, groeit het zelfvertrouwen en kunnen ze persoonlijke ambities meteen in praktijk brengen.Het traject naar… en het toernooi
En zo is het project Heroes dus van start gegaan, die ik samen met jongerenwerker Emile van Welschap mag begeleiden. Ik zal stapsgewijs een aantal punten opsommen hoe dit is verlopen:

 • Na het toernooi van 26 september spreek ik met hen af om op vrijdag bij elkaar te komen voor een eerste overleg. Ibrahim maakt een groepsapp aan, maar dat is eerste hobbel. Hij heeft niet alle telefoonnummers van de jongens en WhatsApp gebruiken de andere jongens ook niet zo veel, geeft Ibrahim aan. Het duurt dus een week voordat dit geregeld is en dan is het nog  2 weken voor het toernooi. Ik voel de druk, of het wel allemaal goed komt.
 • Ik vraag op vrijdagochtend 5 oktober of Ibrahim de andere jongens kan vragen om eind van de middag naar het Cruyff court te komen. Gelukkig zie ik zelf Parsa in de buurt, die ook mee wilt organiseren. De eerste bijeenkomst is dus een feit. Alleen Danar zit op dat moment nog bij de kapper, maar sluit later aan. Samen met 2 stagiaires, zijn we in totaal dus met 6 Heroes. Top!
 • Na het voorstelrondje, bespreken we aan de hand van een mooi Hero-boek wat ons te wachten staat. Als eerst maken we samen afspraken om goed te kunnen samenwerken. Ik word positief verrast door de punten die uit de groep komen. Iedereen is het met de 10 afspraken eens en we geven elkaar een hand ter bevestiging. Dit geeft mij een mooi gevoel van samenhorigheid en het team de Heroes 2018 is een feit. We overleggen wie wat wil doen op de dagen zelf. Dit gaat heel soepel en iedereen is tevreden. Tot slot doen we een teambuilding spelletje om elkaar beter te leren kennen.
 • Het volgend overleg is woensdag 10 oktober. Iedereen had gezegd te kunnen en toch komen 2 jongens niet opdagen. Na appen en bellen, komt Danar toch nog, maar Parsa was het overleg vergeten en is ook niet in de buurt. Dit vind ik heel erg jammer en de overige Heroes ook. Parsa heeft namelijk een belangrijke taak als mc, die de dag aan elkaar praat door de microfoon. Met 4 heroes maken we een lijst met actiepunten en worden de  eerste speelschema’s gemaakt. Ibrahim weet nog wel iemand via zijn vader voor een springkussen, als side event op de woensdag. Kijk dat is mooi. Toppers zijn het, die Heroes!
 • De Heroes moeten het doen. Emile en ik moeten alleen begeleiden en dat vergt discipline. Ik merk dat ik het soms lastig vind om als ‘doener’ een stapje terug te doen en de Heroes het te laten regelen. Want het regelen van de actiepunten kan natuurlijk op verschillende manieren. Daar moet ik mij aan houden en Emile ook. Eventueel bijsturen waar nodig mag.
 • Het springkussen is ook nog niet zeker en de vader van Ibrahim is pas laat thuis. We weten dus nog niet of het springkussen er komt. We hebben afgesproken om de volgende dag duidelijkheid te hebben over het wel of niet leveren van het springkussen en wat de kosten zijn. Want van het Cruyff Foundation krijgen de Heroes een budget van €300,- om het toernooi te regelen. De onduidelijkheid over het springkussen knaagt aan me  en ik sta te springen om in te grijpen, om het zelf te regelen. Maar nee, ik hou me op de achtergrond. Ik weet inmiddels dat Ibrahim contact heeft met Jumping Kennemerland en dat doet mij goed. Ik ken Marco ook van Jumping Kennemerland, dus het moet haast wel goed komen. Gelukkig… eindelijk antwoord. Op maandag is duidelijk geworden dat Jumping Kennemerland op woensdag het springkussen komt brengen. Top geregeld Ibrahim!
 • Op vrijdag 12 oktober is het laatste overleg om de puntjes op de welbekende ‘’i’’ te zetten. Helaas krijgen we van Danar te horen dat hij geen vrijstelling krijgt om lesuren op school te missen. Dat is erg balen en dat merk ik in de groep. We bespreken dat en wij kunnen er helaas niets aan doen. We vervolgen dan ook met een spelletje om het groepsproces te bevorderen en de positieve vibe in de groep te krijgen. Als je een opdracht krijgt om samen uit te voeren, hoe ga je dan te werk? Doe je dat alleen en begin je zelfstandig of doe je dat in overleg en bespreek je jouw ideeën. Dit gaat super met deze groep. Dylan neemt hierin de leiding en stemt met elkaar af om de opdracht te volmaken. Dylan is ook de leider tijdens de toernooidagen, en dat geeft een goed gevoel bij iedereen. Hij is rustig en bespreekt elkaars ideeën en laat iedereen zijn zegje doen. Dit heeft hij goed in de vingers. Een top leider!
 • Het toernooi op de maandag, dinsdag en woensdag zelf verloopt super. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en helpt elkaar om alle vlaggen, wedstrijdtafel en side events op te zetten. Dit is heel goed om te zien. Dylan roept iedereen bij elkaar om elkaars taken te bespreken en wat iedereen kan doen. Het toernooi kan beginnen. Het is super mooi weer, 3 dagen lang in een korte broek.. heerlijk! Zelfs dat hebben de Heroes top geregeld.
 • Ook tijdens het opruimen is iedereen er van bewust om zijn steentje bij te dragen. De scheidsrechters hebben goed gefloten en ze hadden goed contact met de kinderen om spelsituaties uit te leggen. De voetbalregels op het Cruyff court zijn net iets anders dan met veldvoetbal.
 • Op de woensdag is het springkussen op tijd en DJ Alex is ook geregeld, want ook die liet ons in spanning of hij wel vrij kon krijgen om een gezellig muziekje te komen draaien.
 • Alle dagen waren druk bezocht met ouders en kinderen uit de buurt. In totaal deden 26 teams mee van de verschillende basisscholen in Heemskerk.
 • Tijdens de prijsuitreiking op de woensdag, waar wethouder Aad Schoorl de prijzen overhandigd, is het eerst de beurt aan de Heroes. Zij worden een voor een naar voren geroepen en krijgen hun diploma uit handen van de wethouder. Een groot applaus voor een ieder. Ik ben SUPER trots op ze, dat ze dit samen hebben weten te bereiken. Een groei in de ontwikkeling van vertrouwen, samenhorigheid, samenwerken, discussies, aanvullen en helpen. Een echte voorbeeldrol voor iedereen in de buurt. Nu zijn het echt de Heroes of the Cruyff Court. Helden…. GEFELICITEERD!

Ter afsluiting van dit traject mogen we van sportcentrum Heemskerk een uurtje soccersquash spelen op hun banen. Dit heeft het sportcentrum gesponsord, zeer veel dank daarvoor! Dit doen we op vrijdag 19 okt. Heel fijn om samen te spelen en elkaar op een andere manier te ontmoeten. Leuk om zo tussen de jongens uit de buurt te staan. En als toetje eten we samen nog een pizza buiten op een stenen bankje.

Heroes jullie zitten in mijn hart… want eens een Hero, altijd een Hero!!!

Voor het schrijven van deze column kijk ik samen met Ibrahim terug op dit project. Ibrahim vertelt me dat hij het een heel gaaf project vond. Mooi om met elkaar samen te werken en elkaar aan te vullen waar nodig. Hij is zich er van bewust dat je in je eentje misschien sneller werkt, maar samen kom je verder. Dit is tevens de uitspraak van de legendarische Johan Cruijff! Hij hoopt dat er vele Heroes mogen volgen en dat wij daar ook een rol bij hebben om hen te begeleiden. En dat is precies een voorbeeldrol die voor hem is weggelegd en waar de Cruyff Foundation naar streeft. Ik zeg: een meer dan geslaagd traject!

'
article
20906
Column van de Dag / Heroes of the Cruyff Court!
Vandaag een ‘nieuwe column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Team Sportservice Kennemerland, waarin hij terugkijkt
https://heemskerk.nieuws.nl/sport-en-gezondheid/20906/column-dag-heroes-the-cruyff-court-2/
2018-11-06T07:50:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/143/2018/11/06075326/20181019_140329.jpg
Heroes of the Cruyff Courts, Team Sportservice Kennemerland
Jeugd, Sport en Gezondheid