112

Column van de Dag / Osteopathie: een goed alternatief

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

De allereerste ‘Column van de Dag’ op HeemskerkNieuws: De eer is aan René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie.

Beste lezers,
Kortgeleden heeft de redactie van Beverwijk.Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl mij gevraagd om een column te verzorgen op deze sites. De redactie wil, naast alle aankondigingen en nieuwsartikelen, ook graag columns opnemen van specialisten op allerlei gebied, waaronder ook alternatieve en/of bijzondere genees- en behandelwijzen.

Osteopathie
Een van die bijzondere behandelwijzen is osteopathie. Ik ben zelf als osteopaat werkzaam in Castricum en aan mij de eer om via deze weg elke twee weken u meer te vertellen over osteopathie. In deze column laat ik u kennis maken met deze bijzondere manier van behandelen van gezondheidsklachten.)

Bij het schrijven van mijn eerste column liep ik meteen tegen mijn eerste probleem aan: Waar ga ik het over hebben?

Geschiedenis…
Misschien wel over de wat saaie geschiedenis van osteopathie: Over de in oorlogsgebied werkende, dokter Andrew T. Still die de gewonden verzorgde en ook zorg droeg voor de mensen die op het slagveld waren gestorven.  Door zijn werk als arts kwam hij in aanraking met een bijzonder type weefsel, namelijk: bindweefsel. Op dat moment werd daar door de medische wereld nog weinig aandacht aan besteed. Toch bleek dit weefsel juist uiterst belangrijk voor het lichaam en daarmee ook voor de osteopathie. Bijna dertig jaar besteedde Andrew T.Still aan het bestuderen van het menselijk lichaam en het zoeken naar alternatieve behandelmethoden.  Uiteindelijk richtte hij rond 1890 de eerste school ter wereld op voor osteopathie.

of praktijk?
Maar ik kan het natuurlijk ook hebben over de leuke en interessante verhalen die ik in de praktijk tegenkom. Vaders en moeders, die met hun dag en nacht huilende pasgeborene langskomen omdat ze “gestuurd” zijn door familie of vrienden. Na een onderzoek van de baby en twee behandelingen, merken de ouders dat de klachten al duidelijk verminderd zijn. Hoe? Daar kom ik later nog op terug.

Of ouderen met pijn in de lage rug, waarbij blijkt dat er een gewricht minder bewegelijk is door problemen in de onderbuik. Na correctie van deze problemen blijkt het lichaam weer vanzelf te herstellen. Bijzonder? Welnee, ‘gewoon’ osteopathie!

Tja, nu ik dit zo teruglees blijkt dus dat ik geen keuze hoef te maken. Ik heb nu al beide kanten een beetje belicht.

Vanaf vandaag dus iedere twee weken een column van mijn hand. Over osteopathie, en vooral over mensen, die soms sneller dan verwacht baat blijken te hebben bij deze behandelmethode. Een methode die misschien (nog) niet alledaags is en misschien zelfs een beetje ‘zweverig’ overkomt, maar waarvan zal blijken, naarmate u meer van mijn columns leest, het meer en meer goed alternatief is samen met de reguliere behandeling en zich prima laat verklaren.

Tot over twee weken!

René

Kijk voor meer informatie over osteopathie en de praktijk van René Kuil op www.osteopathiepraktijk.nu

Reacties

Cookieinstellingen