112

Rijinstructeur Fons Goedhart blijft al 11,5 jaar rustig: “Fouten zijn belangrijke leermomenten.”

Foto: Rijschool Goedhart

In januari 2011 maakte Fons van zijn hobby autorijden zijn werk, en werd zelfstandig rijinstructeur. Nu, ruim elf jaar later, heeft hij daar nog altijd geen spijt van: “De vrijheid, de afwisseling, het omgaan met veel verschillende soorten mensen, en nog steeds het achter het stuur zitten zelf, vind ik nog steeds hartstikke leuk.”

We vroegen Fons, inmiddels eigenaar van zijn eigen rijschool in Alkmaar, hoe hij er voor zorgt dat zijn leerlingen goed leren autorijden en op een fijne manier hun rijbewijs halen.

Van fietsen naar leren autorijden
Allereerst is het volgens Fons belangrijk om te beseffen dat het halen van een rijbewijs iets bijzonders is: “Mensen rijden heel hun leven lang alleen op een fiets, en dan mogen ze ineens autorijden. Dat is spannend, een beetje eng, maar toch vooral een bijzonder moment.” Hij vind het heel leuk om mensen te helpen op zo’n bijzonder moment: “En dan ook nog met iets waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.”

Rust en regelmaat
Een geheime formule of een uit Amerika overgewaaide lesmethode gebaseerd op de nieuwste neurologische inzichten heeft hij niet. Hij gelooft namelijk in de kracht van rust en regelmaat: “Autorijden is zeker veranderd de afgelopen jaren. Naast autorijden moet je nu bijvoorbeeld ook kunnen navigeren en om kunnen gaan met rijhulpsystemen. Maar in de basis werkt leren autorijden nog altijd hetzelfde. Je moet het opbouwen. Eerst leer je het voertuig controleren en pas dan gaan we drukkere verkeersituaties opzoeken. Steeds een stapje meer. Het is normaal dat niet alles van de eerste keer perfect gaat, maar door het stap voor stap op te bouwen hoef je nooit iets te doen wat je echt niet kan.”

Fons staat daarnaast bij zijn leerlingen bekend als iemand die altijd rustig blijft. Dit zit in zijn karakter, maar doet hij ook bewust: “Het heeft geen zin om boos te worden en al helemaal niet om je stem te verheffen in de auto als er eens iets fout gaat. Want van fouten leer je. Fouten zijn belangrijke leermomenten en zijn echt nodig om goed te leren autorijden.”

Ook voor mensen met rijangst en faalangst
Naast scholieren en studenten helpt Fons ook mensen met rijangst en faalangst met het ontspannen leren autorijden: “Vaak hebben deze mensen wel een rijbewijs, maar hebben ze al jaren niet meer achter het stuur gezeten. Daardoor zijn ze er echt tegen gaan opkijken. Door dan een paar keer rijles te nemen, krijg je het vertrouwen weer terug en kun je weer zelfstandig en zonder angst de weg op. Ik vind dit ook heel leuk om te doen.” Of er dan niets is wat Fons niet leuk vind aan zijn werk? Jawel, hij baalt altijd enorm als één van zijn leerlingen ondanks een perfecte voorbereiding toch niet slaagt: “Ik baal als een stekker als iemand onnodig zakt. Ik leef mee met mijn leerlingen en als het dan toch niet lukt, vind ik dat erg jammer.”

Reacties

Cookieinstellingen