Omdat steeds meer mensen besmet raken met het coronavirus heeft het kabinet nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Deze maatregelen gaan vanavond (29 september) vanaf 18.00 uur in en gelden in ieder geval 3 weken. Daarna neemt het kabinet opnieuw een besluit over de maatregelen.
Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dit gisterenavond bekend in een persconferentie. De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.
De maatregelen
- Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
- Reis zo min mogelijk.
- Ontvang thuis niet meer dan 3 gasten. Kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend.
- In andere gebouwen dan de eigen woning (bijvoorbeeld een restaurant) mag je afspreken met maximaal 4 personen (kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend). Het maximum van 4 personen geldt niet voor personen die een gezamenlijk huishouden vormen.
- Binnen mogen maximaal 30 personen bij elkaar in een ruimte zijn.
- Buiten mogen maximaal 40 personen bij elkaar op 1 plek zijn. Hierbij gaat het om plekken waar geen continue doorstroming van mensen is.
- Uitzonderingen op het maximum voor ruimtes binnen (max 30) en activiteiten buiten (max 40) zijn onder meer: personen bij een uitvaart, sportgelegenheden, betogingen, religieuze bijeenkomsten, onderwijsinstellingen, kinderopvang, detailhandel, jeugdverenigingen en het openbaar vervoer.
- Bij buitenruimtes waar een doorstroom van bezoekers is (zoals dierentuinen en pretparken) is het aantal bezoekers afhankelijk van de oppervlakte van de locatie. Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.
- Bij binnenruimtes waar een doorstroom van bezoekers is (zoals musea of bibliotheken) is het verplicht om vooraf te reserveren.
- Cafés en restaurants sluiten om 22.00 uur. Vanaf 21.00 uur mogen er geen nieuwe bezoekers meer naar binnen. Reservering, een gezondheidscheck en vaste zitplaats is verplicht in de horeca. Bezoekers worden gevraagd zich te registreren. Wordt iemand ziek die in het restaurant of café is geweest? Dan belt de GGD de bezoekers op voor bron- en contactonderzoek.
- Sportkantines zijn dicht.
- Sportwedstrijden worden zonder publiek gespeeld. Langs de lijn kijken naar de wedstrijd is niet meer mogelijk.
- Mensen met een contactberoep (zoals kappers) moeten contactgegevens van hun klanten vragen, ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
- De detailhandel (winkels) moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden.
- Supermarkten (en andere grotere winkels in de levensmiddelenbranche) moeten speciale winkeltijden invoeren voor kwetsbare personen, zoals ouderen en zieken. Supermarkten zijn dan 2 keer per dag een uur alleen voor kwetsbare mensen open.
De basisregels blijven gelden: houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen, vermijd drukte, was vaak je handen, nies in je elleboog. Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl .