55+

IJmond goed vertegenwoordigd bij NK Scootmobiel door team van Viva Zorggroep

Met de 88-jarige Gerrit Stegeman is Nederland gisteren een kampioen rijker geworden. In een veld van in totaal 72 deelnemers toonde hij zich de snelste scootmobielrijder op het venijnige circuit Zandvoort.

Het NK Scootmobiel werd georganiseerd door de Stichting Gouden Dagen met als doel om ouderen uit hun sociale isolement te halen. De scootmobiel blijkt het middel bij uitstek om de wereld van ouderen, die fysiek vaak niet meer ver kunnen komen, aanzienlijk te vergroten.Veilig Verkeer Nederland
Een kanttekening moet daarbij wel worden gemaakt, en dat is dat ook een scootmobiel een zekere rijvaardigheid vraagt. Niet voor niets was dan ook Veilig Verkeer Nederland op Circuit Zandvoort aanwezig om de deelnemers de nodige rijvaardigheidsadviezen te geven. Hierop was het eerste deel van de dag gericht: oefenen op de scootmobiels in het slalomrijden, drempels nemen en achteruit inparkeren’.
Chicane, drempels, vernauwingen en een balletje
Het échte kampioenschap werd gereden over een parcours van circa 250 meter, waar ook de nodige ‘hindernissen’ waren opgenomen, zoals een chicane, drempels, vernauwingen en pionnen met tennisballen (deze moesten worden opgepakt en in mandje worden gedeponeerd).Het parcours werd, bij wijze van opening van het evenement, ‘gedoopt’ door Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid die zelf per scootmobiel de eerste manche meereed na te zijn ‘weggevlagd’ door  prins Bernhard jr., en meteen de conclusie kon trekken dat er een grote toekomst is weggelegd voor het elektrisch rijden. Viva Zorggroep
Na de minister was het de beurt aan de échte deelnemers. Aan het kampioenschap namen 12 teams mee uit heel Nederland, ieder bestaande uit 6 deelnemers. Een van de teams was dat van Viva Zorggroep uit Beverwijk, dat in de persoon van Ruurd Damsma een serieuze titelkandidaat onder de gelederen bleek te hebben die wist door te dringen tot in de semie-finales. Maar ook met mevrouw Otten bleek de Viva-teamleden een indrukwekkende ‘runner-up’ in hun midden te hebben.Deelnemer zoek
Ook drie andere leden van het team, de heren Schellevis, Kramer en Kouwenhoven wisten succesvol hun ronde over het circuit te voltooien. Alleen Frank Molleman bleek op het ‘moment suprême’ onvindbaar. Bij de start bleef zijn scootmobiel onbemand omdat, zo later bleek, Frank er even voor had gekozen om een wandelingetje te maken langs strand en duinen.

De ‘toppers’ van de Viva Zorggroep

Uit de bocht
De uiteindelijk beslissing van het Nederlands Kampioenschap Scootmobiel moest uiteindelijk vallen in de finale, maar voordat het zover was moesten er toch nog wel wat hobbels genomen worden. Allereerst was dat een aanpassing in verband met de veiligheid. Naarmate de dag vorderde bleek dat ook deze oudste generatie een toenemende mate van fanatisme niet kan worden ontzegd, wat er toe leidde dat tot viermaal toe iemand ‘uit de bocht vloog’ en met scootmobiel en al omviel. Weliswaar bleek, na controle door het ambulancepersoneel, dat de fysieke schade beperkt bleef tot schaafwonden, toch werd besloten om de drempels uit de eerste bocht te verwijderen en de snelheid van de scootmobiels te begrenzen tot 9 kilometer per uur (was 16).

Mechanische doping
In de halve finale leidde dat tot de nodige opwinding, omdat er een meer dan sterk vermoeden bestond dat een van de deelnemers, gedurende de race ‘geknoeid’ had met die begrenzing en daardoor vorstelijk de leiding had kunnen nemen. Een typisch gevalletje van ‘mechanische doping’. Het resulteerde erin dat de halve finale moest worden overgereden.

88-jarige kampioen

De geblokte vlag voor de nieuwe Nederlands Kampioen Scootmobiel

In de finale was het uiteindelijk de 88-jarige Gerrit Stegeman uit Tilburg die als eerste de zwartwit-geblokte vlag passeerde en zich Nederlands Kampioen Scootmobiel 2018 mocht noemen.

Op de vraag aan hem wat er door hem heenging nu hij met die indrukwekkende beker in zijn handen stond kwam het letterlijk ontnuchterende antwoord: “Ik heb trek in een warme maaltijd”! En zo stond iedereen aan het einde van de dag weer helemaal met beide benen op de grond. 

Filmverslag en foto-impressie
Hieronder het filmverslag van Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff. Klik voor uitgebreide fotoserie van Wim Meijer Fotografie op de hoofdfoto bovenaan dit artikel.

Meer foto’s van het Nederlands Kampioenschap Scootmobiel op Bloemendaal.Nieuws.nl

 

0