Column van de Dag: Uit in eigen land

Foto: Wikipedia

In haar nieuwe reiscolumn neemt Anke Hupkes haar lezers mee naar voor een ‘rondje door eigen land’, langs de highlights van Amsterdam en Rotterdam en volgt zij het spoor van Piet Mondriaan van ‘het Stedelijk’ in Den Haag tot zijn geboortehuis in Amersfoort.

(door: Anke Hupkes)

Mijn vriendin uit het Engelse Brighton kwam een paar dagen over en haar wens was om o.a. naar Rotterdam te gaan. We maakten er een klein rondje Nederland van. En dat begon niet in Rotterdam.

Amsterdamse School
Al bijna 40 jaar ben ik 020, dus eerst ‘op naar Amsterdam’, en wel naar de Spaarndammerbuurt met de Amsterdamse school en ’t Schip. Deze van oorsprong sociaal zwakkere buurt is de afgelopen tijd behoorlijk opgeknapt en met name de “Amsterdamse school”-architectuur is er prachtig. Bovendien komt er nu de nieuwe wijk, de “Houthavens”, die we overigens nu niet hebben bezocht.

Volksbadhuis
Het Volksbadhuis wordt nu onder andere gebruikt als Hamman (Ooster badhuis voor vrouwen). Uiterst verleidelijk, vooral bij het zien van de dames die heerlijk verfrist voorbijkwamen, maar wij gingen door.

De Spaarndammerbuurt werd voornamelijk gebouwd om havenarbeiders en mensen van het spoor te huisvesten.

Het Schip
Het Schip zie ik altijd wanneer ik van Beverwijk naar Amsterdam Centraal ga en hoewel ik er wel eens geweest ben, wil ik het graag nog eens wilde bezoeken. Het museum is heel interessant en absoluut voor een uitgebreid bezoek aan te raden, helaas was daarvoor nu de tijd te kort. Overigens staat de bekende toren nu in de steigers.

De volgende dag dan toch ‘op naar Rotterdam’ voor de moderne architectuur. De OV kaart blijkt nog een heel gedoe. Ik heb 2 x meereiskorting op de kaart gezet en dan blijkt de toeslag voor de IC direct niet meer te werken, dus gaan we maar via Den Haag, dat is immers ook nog een veel mooiere tocht dan door de tunnel.

Rotterdam Centraal
Alleen al de aankomst op het gerenoveerde, en op 13 maart 2014 door Koning Willem Alexander heropende Rotterdam Centraal, is al een feest op zich. Het kostte dan ook wel 10 jaar aan renovatiewerkzaamheden om het zover te krijgen. Rotterdam Centraal heeft nu een capaciteit voor maar liefst 320.000 reizigers per dag, en is behalve vertrek-, aankomst of tussenstation tevens een heerlijke “huiskamer” voor een kopje koffie met een broodje.

In de hal van Rotterdam CS vind je ook het VVV, waar we een boekje met wandelingen hebben gehaald. De route leidt ons eerst naar de Coolsingel met het stadhuis. Het is een van de weinige gebouwen dat niet te prooi viel aan de Duitse bommen, tijdens het bombardement van 14 mei 1940.

Stadhuis
De eerste steen voor het Rotterdamse stadhuis werd in 1915 gelegd door Koningin Wilhelmina. En hoewel Rotterdam, met alle nieuwbouw, inmiddels de uitstraling heeft hypermoderne wereldstad is het 100 jaar oude gebouw in Beaux-Artsstijl met Byzantijnse, Romaanse en Art-deco invloeden, meer dan een bezoek waard.

Laurenskerk
De route voert ons verder naar de Laurenskerk, het enige monument uit de middeleeuwen in Rotterdam. Weliswaar worden er in de Laurenskerk nog altijd kerkdiensten gehouden, de afgelopen decennium is het toch steeds meer een multifunctionele ruimte geworden waar plaats is voor concerten, symposia, feesten, bedrijfspresentaties, beurzen en een permanente tentoonstelling.

Markthal
Verderop is de nieuwe Markthal echt een aanrader, met prachtige kramen met kruiden, hapjes, Worsten, terrasjes enz. Nooit zag ik zoveel soorten olijven bij elkaar. De Markthal, een ontwerp van architectenbureau MVRDV, met de vorm van een hoefijzer werd op 1 oktober 2014 geopend en vormde vanaf die eerste dag een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Rotterdam. Dat had niet alleen te maken met de bijzondere architectonische vormgeving, maar vooral ook door het indrukwekkende kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam: de afbeelding op de binnenwanden en plafond van de Markthal ter grote van 2 voetbalvelden (11.000 vierkante meter), geprint op 4000 panelen geperforeerd staal. Het kunstwerk draagt de naam ‘Hoorn des Overvloeds’ en toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten.

(foto: Wikipedia)

Kubuswoningen
Inmiddels niet meer weg te denken uit Rotterdam zijn de kubuswoningen van Piet Blom. De 38 kubusvormige paalwoningen werden gebouwd tussen 1982 en 1984.  Een van de woningen, de Kijk-kubus, fungeert als een publiek museum over het leven in en inrichten van paalwoningen. Mijn eigen indruk: Binnen is het klein, maar comfortabel. Maar ik zou helemaal gek worden van alle op- en afstapjes.

(foto’s: Wikipedia)

Van Rotterdam naar Scheveningen
Aan de oude haven is het goed bijkomen van alle indrukken. We lopen de Blaak af naar de Beurs om de Erasmusbrug te zien en gaan dan met tram 1 van Delft naar het Kurhaus in Scheveningen.

Kurhaus
Het was een oude wens van mij om daar eens een nachtje te slapen, dus die wens werd vervuld en het is absoluut een aanrader. We hadden een prachtige kamer met zeezicht. De mensen aan de receptie waren allemaal erg enthousiast ( en ik heb toch heel wat hotels bezocht in mijn leven). De enthousiaste receptionist met, tot grote vreugde van mijn Engelse vriendin, een accent van Zuid-Londen, belde bijvoorbeeld direct om te zorgen dat de bedden uit elkaar werden gezet.

(foto’s: Wikipedia)

Haagse Hopjes en Noordzeetong
Na het kennismaken met ‘Haagse Hopjes’ en het verhaal achter dit zoete fenomeen (baron Hendrik Hop die in 1792 zijn mok met koffie, suiker en melk op de kachel liet staan, waarna dit karamelliseerde, en er ‘koffiebrokken’ ontstonden die later -in 1880-  de naam Haagse Hopjes kregen) was het tijd voor de avondmaaltijd:  Op aanraden van zwemvrienden aten we voor het “Kurhaus” bij “Simonis aan Zee”. Ik zou zeggen: “gewoon doen!” We bestelden Noordzeetong en een heerlijke fles wijn, terwijl we langzaam de zon in de zee zagen zakken..

Muzee Scheveningen
Na een heerlijk ontbijt met uitzicht op zee en nadat we de balzaal nog eens goed hadden bekeken, was het tijd voor Muzee Scheveningen, het cultuur- en natuurhistorisch museum dat gaat over de bevolking die van de visvangst leefde, met buiten een aantal foto’s van prachtige “vissermankoppen” . En als je dan toch op museumtocht bent in ‘het Haagse’ dan kun je niet voorbijgaan aan het het “Gemeentemuseum” met een tentoonstelling over Mondriaan en De Stijl, prachtig.

Mondriaanhuis
Vrijdag regent het , wat jammer is, maar we gaan toch maar naar Amersfoort, waar het giet en we amper wat van deze prachtige stad zien. Maar gelukkig zijn er ook plekken waar het droog is, zoals het Mondriaanhuis, het huis in Amersfoort waar Piet Mondriaan op 7 maart 1872 werd geboren en waar hij de eerste 8 jaar van zijn leven doorbracht. Het Mondriaanhuis is nu een museum voor constructieve en concrete kunst. Sinds 7 maart van dit jaar is het Mondriaan weer geopend voor het publiek sinds een renovatie en verbouwing.

We sloten ons ‘rondje Nederland’ af met een terugreis met de trein. Heerlijk om zoveel mooie dingen te zien in mijn eigen omgeving, zoals ook het Naardermeer vanuit de trein tussen Weesp en Hilversum. Maar… de rest van de wereld lonkt alweer! En dus hebben we alweer plannen gemaakt voor volgende vakanties…. Maastricht? Of toch Milaan, Bilbao, Chili…..

Reizen maakt je rijker!

Cookieinstellingen