55+

Ouderen en ouderenwerkers uit Wronki op bezoek in Beverwijk

Foto: Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki

Een delegatie ouderen en ouderenwerkers uit het Poolse Wronki is van woensdag 7 tot en met zondag 11 maart op bezoek geweest in Beverwijk. Het bezoek vond plaats op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki.

De komst van de delegatie maakt deel uit van de samenwerking tussen de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en het Femina Project in Wronki. Al enkele jaren organiseren beide besturen over en weer werkbezoeken die in het teken staan van ouderen en daaraan gekoppelde thema’s als zorg en huisvesting. Motto van de samenwerking is dan ook ‘Kennis moet je delen’.

Op woensdag 7 maart kwamen de mantelzorgers en projectvrijwilligers uit Wronki  aan in Heemskerk na een reis van ruim 13 uur. Laura de Ridder, Edith Tiecken en Melanie Voorhans ontvingen de vermoeide reizigers met koffie en gebak, waarbij meteen de planning voor de daarop volgende dagen nog eens door genomen.

Bert Kisjes luidde donderdagochtend het programma in met een lezing over ‘senioren aan tafel’, in de Grote Kerk, waarbij aandacht, interesse en begrip centraal stonden.

Groepsfoto voor de Grote kerk in Beverwijk

Maatjez
Het middagprogramma werd in Huis ter Wijck gehouden. Tenzile Dagdas van het Maatjez-project gaf uitleg over de ondersteuning die zij geeft aan mantelzorgers en het verschil tussen een vrijwilliger en mantelzorger. De goed voorbereide tolk Dana Wester had aardig wat woorden nodig om mantelzorger te omschrijven, in Polen bestaat hier namelijk geen woord voor.
Het persoonlijke verhaal van de ervaringsdeskundige op dit gebied, Ruth Prins- Gerlich maakte het verhaal heel herkenbaar voor de groep.

Mooiwerk
De film ‘Mooiwerk’ werd gekeken, als voorbereiding op het bezoek aan Woonzorgboerderij Reigershoeve in Heemskerk. Zowel bij de delegatieleden als bij de gastgezinnen maakte dit bezoek grote indruk. De ontvangst en rondleiding werd verzorgd door Henk Smit. Hij is, samen met zijn dochter Dieneke, oprichter van de woonzorgboerderij Reigershoeve met kleine woongroepen, persoonsgerichte 24 uursbegeleiding voor mensen met dementie. De vrijheid van bewoners en familieleden en opzet van de dagopvang zette de groep aan het denken.

NLdoet
De vrijdag stond geheel in het teken van NLdoet met een zonnige wandeling met bewoners van Waterrijck, een lunch in Huis ter Wijck en een wandeling en nabespreking in Wijk aan Zee.

Verbinden en handvatten geven
Zaterdagochtend werden een workshop en presentatie gehouden in Waterrijck. Ingrid Dudink, verbonden aan Stichting Welschap, vertelde over de mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden en gaf handvatten voor het eerste contact. Daarbij gaf zij voorbeelden zoals Buuv, de buurtmarktplaats, en het maatjesproject.

Waardigheid en trots
ViVa! Zorggroep werd vertegenwoordigd door Fiona Dekker die het project ‘waardigheid en trots’ op speelse wijze overbracht. Er werd druk getekend en gediscussieerd. Willy van Eerden en Toos Ploegaerd van het sociaal team zorgden met een (powerpoint) presentatie voor meer inzicht in een goede basis voor hulpverlening. Vooral de wijkverpleegkundigen uit Polen hebben hier veel aan gehad.

Groepsfoto bij molen bij de Simonehoeve in Volendam

Buffet in paviljoen Westerhout
De zondag was voor de gastgezinnen gereserveerd. Eigen uitstapjes werden er onder meer naar Amsterdam gemaakt. Aan het eind van de middag verzamelde de groep bij paviljoen Westerhout voor de laatste activiteit. De Albert Heijn filialen uit Beverwijk en Heemskerk hadden een buffet gesponsord zodat er direct daarna met een goed gevulde maag weer aan het werk gegaan kon worden.

Spelletjes
Oud-voorzitter Wim Spruit was uitgenodigd om de workshop ‘spellen’ bij te wonen en kreeg een update van de afgelopen dagen. Concrete plannen werden er gemaakt over o.a. het inventariseren van behoeftes van eenzame ouderen en hulp aan mantelzorger in Wronki. Waar in Nederland een spelletje vaak een middel is om met iemand te communiceren, worden spelletjes in Polen puur gezien als kinderactiviteit.

Huldiging Wim Spruit
Om half negen werd er officieel afgesloten. Het bestuur van Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki zag zijn kans schoon om oud-voorzitter Wim Spruit te huldigen als erevoorzitter van de stichting met een plaquette. Zijn 38-jarenlange inzet voor de band met Wronki, zijn talloze projecten en tomeloze inzet om mensen met elkaar te verbinden, kon het bestuur niet ongemerkt voorbij laten gaan. Nog steeds is hij voor het bestuur een bron van kennis als het gaat om de juiste persoon te vinden, al is het nu op de achtergrond.

Voorzitter Melanie Voorhans en Erevoorzitter Wim Spruit van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki

Tot slot werden de gastgezinnen door de delegatie bedankt en werden er cadeaus uitgewisseld, waarna de delegatie op maandagochtend werd uitgezwaaid voor de terugreis naar Wronki. .

Reacties

0