Fit en Fun Challenge: ultieme sportieve uitdaging waarbij het niet uitmaakt of je wel of geen beperking hebt.

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedereen is goed in sporten, je moet alleen de sport vinden die het beste bij je past. En dan maakt ’t niet uit of je wel of geen beperking hebt. Dit zal blijken gedurende de Fit en Fun Challenge, waarbij jeugd, ongeacht wel of geen beperking, met elkaar en met zichzelf de sportieve uitdaging aangaat.

Zaterdag 15 september is Sporthal de Walvis in Beverwijk het decor van de eerste Fit en Fun Challenge, een sportief evenement waar  letterlijk iedereen aan kan deelnemen en die bol staat van de uitdagingen.

Uitdagingen en trucjes
Of je nu een beperking hebt of dat je fysiek juist perfect in elkaar zit, het heet niet voor niets de ‘Fit en Fun Challenge’. Deze middag maak je kennis met bewegen en sport op een andere manier. Geen regels, geen sportvelden, maar alle ruimte om uitdagingen aan te gaan én om trucjes te leren met elkaar, van elkaar en van professionals, zoals professioneel rolstoelbasketballer Walter Groen en (voetbal)jongleur Nigel Voets.

Rolstoelbasketballet Walter Groen

Gedurende de middag kunnen de kinderen ontdekken dat er sportieve uitdagingen bestaan waarbij het helemaal niet uitmaakt of je wel of geen een beperking hebt (uiteraard wel afhankelijk van welke sport en welke beperking). Dat iedereen kan jongleren, of kan paardrijden of kan boogschieten.

Kruip in de huid van…
Maar ook krijgt de jeugd deze middag de kans om in de huid te kruipen van dat sportieve vriendje met een beperking. Hoe is het, voor jou, zonder beperking, om een hindernisbaan te rijden met een rolstoel? Of hoe is het om te sporten met een visuele beperking. Je komt erachter door bijvoorbeeld te boogschieten met een blinddoek voor.

Sporten als ‘prijskaartje’ voor eten en snoep
Een ander element dat gedurende de Fit en Fun Challenge een rol speelt is voeding. Voeding kan lekker zijn, maar is vooral de brandstof die ons lichaam nodig heeft om te kunnen bewegen, sporten, leren, groeien, etc. Ga je meer eten dan wat je lichaam nodig heeft dan wordt je steeds zwaarder, wat ongezond is. Maar hoeveel eten heb je nu echt nodig om iets te kunnen doen. Tijdens de Fit en Fun Challenge kom je daarachter, omdat sommige lekkernijen deze middag wel een heel apart ‘prijskaartje’ hebben, bijvoorbeeld: kies je voor een appel dan moet je een rondje hardlopen om de calorieën ervan te verbruiken. Maar kies je voor een zakje chips of een gevulde koek dan zul je een stukje zwaarder of langer moeten sporten. Zo heeft de jeugd deze dag een soort eigen ‘sportieve menukaart’. Chelsey Edwards over het doel van de Fit en Fun Challenge
‘Iedereen kan Sporten’ is al jarenlang de slogan van de sportorganisaties voor aangepaste sporten, maar als het aan Chelsey Edwards ligt dan zou die slogan ook mogen luiden ‘Iedereen kan met elkáár sporten’. Want op dit moment zijn de ‘gewone’ sporten en de G-sporten vaak nog twee verschillende werelden. Chelsey Edwards is buurtsportcoach Aangepast Sporten bij Heliomare en als zodanig een van de initiatiefnemers van de Fit en Fun Challenge.

“Dat is eigenlijk wat we met de Fit en Fun Challenge voor ogen hebben. Stimuleren dat ‘gewone’ sporters en G-sporters elkaar weten te vinden in de sport. Sport is immers niet alleen iets fysieks, het heeft ook een belangrijk sociaal element” aldus Chelsey.

“Gedurende de Fit en Fun Challenge laten we kinderen met en zonder beperking met elkaar laten spelen, sporten en bewegen en willen het begrip opwekken voor elkaars uitdagingen. Zo kunnen deze dag kinderen zonder beperking ervaren hoe moeilijk en hoe knap het is het is om te sporten in een rolstoel of met een andere beperking/belemmering. Zo zal ook blijken dat kinderen met een beperking in sommige sporten zelfs beter zijn dan menigeen zonder beperking”.Op de vraag of het ook mogelijk is om kinderen met en zonder beperking met elkaar in één team te laten spelen: “Op zich zou dat heel mooi zijn, en voor sommige sporten ook mogelijk. Maar er staan toch een paar dingen in de weg. Allereerst het nagenoeg onlosmakelijk aan sport verbonden competitie-element. Het zou dan wat meer om het plezier moeten gaan en wat minder om ‘winnen’. Maar ook praktisch loop je wel tegen problemen aan. Spelregels zouden moeten worden aangepast, en in veel gevallen ook speelvelden, etc. Maar van de andere kant zijn er wel voorbeelden van sporten met ‘gemengde’ teams, zoals bij rolstoelbasketbal, rolstoelhandbal en zitvolleybal”.

In ieder geval zal de Fit en Fun Challenge gaan bewijzen hoe goed kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen sporten, hun eigen sterke sportieve kanten kunnen ontdekken en hoeveel plezier er met elkaar aan sport te beleven is.Deelname gratis, wel aanmelden!
De Fit en Fun Challenge is bedoeld voor alle basisschoolleerlingen, kinderen, minder valide en valide, met broertjes, zusjes en de rest van de familie! De deelname is gratis. Wel graag even opgeven via:  [email protected]

Gratis sportdag voor school met meeste leerlingen tijdens Fit en Fun Challenge
Alle basisscholen in Heemskerk en Beverwijk hebben ook de flyers en posters van de Fit en Fun Challenge toegestuurd gekregen. Bij het opgeven is het goed om te melden op welke school je zit, want de school waarvan de meeste leerlingen zich opgeven (en aanwezig zijn) krijgt een sportdag aangeboden met een bootcamp en boogschieten.

  • Locatie: Sporhal de Walvis, Beverwijk. De zaal gaat open om 13.00 uur.
  • Wie is welkom? Alle kinderen, minder valide en valide, met broertjes, zusjes en de rest van de familie!
  • Opening: Om 13.10 uur beginnen we met een SPETTERENDE opening! Dus zorg dat je op tijd bent!

Jongleur Nigel Voets, aanwezig gedurende Fit en Fun Challenge, toont aan dat jongleren iets is voor íedereen!