Overveen: Wanneer de horeca inpuls nodig heeft omdat de biertap alleen nog maar druppelt is het Kraantje lek

Foto: Charles Duijff

Wat voor u allen wellicht een magische plek is omdat de kinderen er vandaan komen, die romantische plek in Overveen verdient behouden te blijven. Ik heb het natuurlijk over Kraantje Lek, over de klimduin en de holle boom waar we dus allemaal vandaan komen. Helaas gaan de eigenares mevrouw Bloemen en haar echtgenote hun onderneming verkopen….

tekst en foto’s Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroten)

Laat u nu niets wijsmaken over de rakker hieronder. (foto Charles Duijff) De ooievaar zou verantwoordelijk zijn voor het afleveren van baby’s. Maar bewoners van Kennemerland weten wel beter: ‘We komen uit de Holle Boom in Kraantje Lek’Ik groeide op in Haarlem zuid-west en speelde eind jaren 50 veel op de klimduin bij Kraantje Lek. Ik ontmoette er Godfried Bomans, die regelmatig dineerde in het restaurant van Kraantje Lek. Die prachtige lokatie zal toch wel behouden blijven?De huidige eigenaresse Manon Bloemen en haar partner gaan er mee stoppen en verkopen dit historische etablissement. Sinds 2003, nadat zij haar vader Pierre opvolgde is de lek er niet uit, maar kennelijk wel de rek…Ik mag toch hopen dat een opvolger geen ingrijpende veranderingen aanbrengt aan het restaurant. Hooguit wat vernieuwingen waar nodig. Ach lezers en als het gesneeuwd heeft ziet het er nog meer uit als een sprookje…. Wist u dat het al 476 jaar bestaat? De geschiedenis moet u maar eens lezen op Wikipedia. Tja dan die holle boom. Die was op, die was versleten. Maar vanuit het bronzen tijdperk zorgde beeldhouwer Kees Verkade voor een uiteraard bronzen exemplaar. Geen probleem voor de geboortegolf.Onder meer Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over de holle boom bij Kraantje Lek. Ook Godfried Bomans refereerde in zijn verhalen dikwijls aan Kraantje Lek. Ik krijg nu al een brok in de keel als ik eraan denk dat deze sprookjesplaats zou verdwijnen.

Dus mevrouw Bloemen…wees kritisch aan wie u het verkoopt en laat u niet beïnvloeden met argumenten als ‘de boel lekt daar’ Het zal ook uw echtgenoot best pijn doen. Respect voor deze ‘kranige’ beslissing dus… Boodschap aan de nieuwe eigenaar: U gaat er vast iets moois van maken en zorgt dat de romantiek behouden blijft. Het historisch karakter, zo schreef onze collega van het Haarlems Dagblad. Ik sluit me daarbij aan !

WORDT VERVOLGD

 

 

Reacties