Techport wil skillsgeoriënteerde arbeidsmarkt

Foto: Techport

Techport heeft op 14 december samen met een brede coalitie van organisaties uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid het Regionaal Skillsakkoord ondertekend.

Techport wil hiermee samen met de House of Skills community zorgen dat werkzoekenden in aanmerking komen voor een baan op basis van persoonlijke vaardigheden in plaats van een diploma. Om de huidige krapte op de technische arbeidsmarkt snel het hoofd te kunnen bieden, gaat House of Skills samen met onder andere Techport zogenoemde innovatiedeals inzetten. Het is voor partijen uit de IJmond ook mogelijk hier aan deel te nemen.

Leven Lang Ontwikkelen
De snel veranderende arbeidsmarkt vereist een nieuwe aanpak om de vraag naar en het aanbod van werknemers op elkaar afgestemd te krijgen. Onder het motto ‘Leven Lang Ontwikkelen’ moeten werknemers die in een krimpmarkt hun baan verliezen, worden omgeschoold naar groeisectoren zoals onder meer techniek. House of Skills zet zich hiervoor in. ‘De actiepunten van House of Skills zijn ook voor de IJmond regio erg interessant, daarom sluit Techport zich hierbij aan, aldus voorzitter van Techport Mark Denys.

House of Skills richt zich in eerste instantie op het ontwikkelen van opleidingen. ‘Opleidingen duren meestal 3 à 4 jaar. House of Skills wil voor zij-instromers, met behulp van de expertise van ROC Nova College, een leertraject opzetten van slechts 3 tot 5 maanden’, legt Henno van Horssen, programmamanager Techport, uit. Een ander aandachtspunt van House of Skills is het skills assessments. ‘Daarbij wordt niet gekeken naar welke diploma’s iemand heeft, maar meer naar: wie ben je, welke ervaring heb je en welke beroepen passen daarbij. Deze loopbaan assessments vanuit die skills-gedachte worden momenteel ontwikkeld’, aldus Van Horssen. House of Skills kijkt tevens naar matching. Dat noemen ze “de paskamer”: hoe pas jij qua cultuur of persoonlijkheid bij een bepaald bedrijf? De uitkomsten van deze projecten wil House of Skills graag testen via zogenoemde innovatiedeals.

Bedrijven gezocht
House of Skills zoekt nog bedrijven die zeggen: wij staan ervoor open om met zij-instromers aan de gang te gaan. Heeft u als ondernemer interesse? Gerik ten Berge, netwerkmanager is bereikbaar via [email protected] Meer weten? Zie www.houseofskillsregioamsterdam.nl