Column van de Dag: Concentratieprobleem of motivatiegebrek?

Foto: PxHere

Vandaag een nieuwe column van Jan Hein de Jong, coach en counselor voor kinderen en jongeren, over concentratieproblemen die vaak hun oorsprong vinden in motivatiegebrek.

Concentratieprobleem of motivatiegebrek?  (door: Jan Hein de Jong)

“Uw zoon of dochter heeft een concentratieprobleem!” Dit horen veel ouders van de leerkracht van hun kind. En dat is vervelend, want het beïnvloedt de schoolprestaties en het zelfvertrouwen van je kind.

Hoe zit dat dan? Meestal is het gebrek aan concentratie tijdelijk. Stress, vermoeidheid, medicijngebruik, hormonale veranderingen, depressie: het kan allemaal invloed hebben. Dat kan wel zijn, maar een factor die over het hoofd gezien wordt is motivatie.

Ik heb in mijn praktijk vaak kinderen met het ‘stempel’ concentratieprobleem. En daar is lastig af te komen. Zo’n kind komt dan bij mij om aan een oplossing te werken. Als we dan gaan onderzoeken en de omstandigheden tegen het licht houden, blijkt er iets verrassend aan de hand te zijn. Als een kind iets (nog) moeilijk vindt, dan is het lastig om focus te houden. Maar als datzelfde kind lekker zit te gamen met zijn favoriete spel, dan kan hij uren bezig zijn. Met complete focus. Alle besef van tijd verdwijnt. Fortnite, FiFa, Minecraft, GTA… ze gaan door totdat je de stekker eruit trekt. Hiermee bewijzen ze dat ze opperste concentratie gedurende een langere periode kunnen opbrengen.

En laten we wel wezen; als volwassene kunnen wij ons ook helemaal verliezen in een boek, de miniatuur spoorbaan of de postzegelverzameling. Of denk eens aan fanatiek hardlopen of mountainbiken. Als je iets leuk vindt, dan hou je dat gemakkelijk langer vol.

Dus: als je merkt dat je kind zich maar niet kan concentreren, bedenk dan dat motivatiegebrek (vaak) zorgt voor concentratieproblemen. Ga samen op onderzoek uit: hoe wordt het interessant(er) of leuk(er).
Uw kind heeft een dagtaak aan het ontwikkelen en dat valt niet mee. Help hem met het scheppen van de optimale omstandigheden zodat het leerproces bij zijn interesses past.

Jan Hein de Jong  heeft zijn praktijk in Castricum in Het Oude Administratiegebouw op het terrein van Duin en Bosch. Hij helpt kinderen en jongvolwassenen en ook ouders met het versoepelen en oplossen van onderwerpen die het leven ingewikkeld maken. Kijk op de site: www.jehelptjezelf.nl

 

0