‘Praatjesmaker’ Jochem van Gelder en  GTST actrice Stijn Fransen lanceren ‘Boekfiets’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een herkenbare bakfiets vol met boeken, knuffels, spelletjes, knutselspullen en natuurlijk een geluidsinstallatie… hoe leuk is dàt! We hebben het over de ‘Boekfiets’, een volstrekt nieuw concept, uitgewerkt door Stichting Aanzet dat nu is gelanceerd in de Gemeente Vlaardingen, maar waarvan het de bedoeling is dat het landelijk wordt uitgerold.

Voorlezen kan overal!
Vrijwilligers gaan met de Boekfiets op pad naar scholen, peuterspeelzalen, kinderopvang, wijkcentra, ziekenhuizen, bibliotheken, speeltuinen, parken en evenementen waar zij zowel binnen als buiten kunnen voorlezen. Doel van de Boekfiets is om op een speelse en creatieve manier de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren.

De Boekfiets komt naar je tóe deze zomer!

Boekfiets gedoopt met confetti
Gisteren, op de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen werd de allereerste Boekfiets van Nederland geïntroduceerd door ‘Praatjesmaker’ Jochem van Gelder en  GTST actrice Stijn Fransen. Samen met een groep kinderen van de Jenaplan basisschool in Vlaardingen doopten ze de Boekfiets met een flinke lading confetti, en maakten meteen van de gelegenheid gebruik om te gaan voorlezen. Want ‘voorlezen’ daar gaat ’t toch vooral om bij de Boekfiets, maar dan wel ‘Voorlezen 2.0’.

Boekfiets ‘gedoopt’ met confetti

Met alle attributen die in de Boekfiets worden meegenomen wordt alles waarover wordt voorgelezen visueel, voelbaar en inleefbaar gemaakt. Voorlezen is niet langer eenrichtingsverkeer, want met de Boekfiets wordt ingezet op heel veel interactie tussen de voorlezers en de kinderen. Spelletjes, dansjes, allerlei spullen zoeken, luisteren naar en stampen op muziek, kortom: waar de Boekfiets komt is het leerzame feestje voor de kinderen gegarandeerd.

Praatjesmaker Jochem van Gelder
Als we het hebben over interactie met kinderen  dan zijn we bij Jochem van Gelder aan het juiste adres. Met zijn presentatie van het programma Praatjesmakers heeft hij wat dat betreft een onuitwisbare reputatie opgebouwd. En ook gisteren, als zelf uitgeroepen ‘Supporter van de Boekfiets’, bewees hij zich als de ‘gedroomde vrijwilliger voor de Boekfiets’. Meteen vanaf de ‘warming up’ in de vorm van ‘vrolijk stampen op de maat van de muziek’ was de volle aandacht van de kinderen gericht op ‘Jochem, die de primeur had van het eerste Boekfietsverhaaltje.

Als tweede ‘vrijwilliger’ meldde zich de actrice Stijn Fransen, bekend van GTST, die de middagsessie van de Boekfiets voor haar rekening nam. Na een swingende muzikale opening koos zij voor het verhaal van een krokodil die wel ‘een kindje zou lusten’. Om de honger van de krokodil op een kindvriendelijke manier te stillen werden de kinderen er uiteindelijk op uit gestuurd om bananen voor de krokodil te zoeken.Wipneus, Pim en Pinkeltje
Napratend met Jochem en Stijn blijkt weer wat een indruk voorlezen maakt op kinderen. Beide wisten ze nog exact te herinneren wat hun ouders voorlazen. Jochem hierover: “Nou ja, voorlezen, mijn vader las mij niet voor uit boeken. Hij had zo’n fantasie dat hij gewoon uit zijn hoofd verhalen vertelde. En toen ik eenmaal zelf kon lezen las ik alles van Wipneus en Pim”. Voor Stijn waren het vooral de verhalen van Pinkeltje waarmee ze grootgroeide.

Volle aandacht voor Stijn en voor de krokodil die wel een kindje zou lusten

Boekfiets naar alle Nederlandse gemeenten
Na de lancering gisteren van de eerste Boekfiets hoopt Stichting Aanzet dat het initiatief in veel andere Nederlandse gemeenten kan worden uitgerold. Verder wil de stichting doorgaan met het maken van meer themapakketten voor de Boekfiets, iets waarvoor budget nodig is, en waarbij de landelijke ING campagne ‘Help Nederland Vooruit’ kan helpen.

Stem op de Boekfiets in kader ING campagne ‘Help Nederland Vooruit’
De Boekfiets is inmiddels ook geselecteerd voor de stemronde van de campagne ‘Help Nederland Vooruit’ van ING Nederland. Bij genoeg stemmen maakt de stichting kans op een donatie van € 5000,- waarmee nieuwe themapakketten kunnen worden samengesteld. Om te stemmen klik op Ik stem op de Boekfiets en alles wijst de weg vanzelf.

Kijk voor meer informatie over de Boekfiets en hoe de Boekfiets in jouw gemeente te realiseren op www.boekfiets.nl    

Tenslotte nog even met met z’n allen op de foto, samen met Stijn en compleet met uitrolfluitjes (want ook die zitten in de Boekfiets)
0