55+

Rode Kruis IJmond adviseert over veiligheid thuis met project ‘Rode Kruis aan huis’

Foto: Rode Kruis

Huisbezoeken vrijwilligers Rode Kruis om ter plaatse adviezen en voorlichting te geven over veiligheid in en rond het huis; aan de orde komen de risico’s van vallen, brand, inbraak en babbeltrucs

Dat er veel slachtoffers vallen in het verkeer dat weet iedereen. Wat men vaak niet weet is dat er meer slachtoffers vallen door ongelukken in en om het huis dan in het verkeer. Veel mensen realiseren zich niet dat hele gewone dingen in huis zoals bijzettafeltjes of losliggende vloerkleden oorzaak kunnen zijn voor onherstelbaar letsel. Het project ‘Rode Kruis aan huis’ helpt dit voorkomen.

Daarom geven goed opgeleide Rode Kruis-vrijwilligers voorlichting over veiligheid in en om het huis.  Dit gebeurt door het afleggen van huisbezoeken waarbij een vragenlijst (veiligheidscheck) wordt langsgelopen. Deze huisbezoeken zijn gratis. Soms gaat het over simpele tips en aanpassingen waarvan men zich vaak niet bewust is.

Wat komt er aan bod tijdens de veiligheidscheck? Het gaat over de risico’s van vallen (denk aan kleedjes en kabels), brand (denk aan rookmelders) en inbraak (denk aan goede sloten), babbeltrucs en internetmisbruik. Op basis van de check wordt een (vrijblijvend) advies gemaakt om veilig te kunnen wonen. De vrijwilliger van Rode Kruis bespreekt daarna hoe de aandachtspunten uit het advies kunnen worden opgepakt. In een tweede gesprek wordt nagegaan of het gelukt is de oplossingen te realiseren en of er verdere ondersteuning nodig is.

Ken je iemand of wil  je zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om het huis? Dan kun je contact opnemen met het Rode Kruis IJmond, Erik Hartendorf, [email protected]  Zie ook: www.rodekruisijmond.nl