Fotoverhaal #5: Narcistische ruiker

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe rubriek op Nieuws.nl: Fotoverhaal. Regelmatig een bijzondere foto (of serie foto’s) met een even zo bijzonder verhaal, niet alleen van de redactie maar ook van de lezers/bezoekers. Stuur ook jouw foto en verhaal naar Nieuws.nl

Fotoverhaal #5: Narcistische ruiker
De narcis puur Hollands? Dacht ik niet! Voor de echte oorsprong moet je helemaal terug naar de oude Grieken 
(tekst en foto: Wim Meijer)

Kijk in de vroege lente in de grasperken, bossen, tuinen èn in de Keukenhof en je ziet dat, direct aansluitend op de ontluikende krokussen, ook de gele koppen van de narcissen zich boven het groen verheffen. Een typisch Hollandse aanblik, hoewel…

Niet typisch Hollands
Oorspronkelijk komt de narcis uit de Alpen, het Middellandse Zeegebied en de Pyreneeën. Daar groeit deze gele blikvanger gewoon in de natuur. Dat geldt ook voor Marokko, waar een groene variant veel voorkomt. Het waren de handelslieden uit Venetië die de narcis via de zijderoute  ook naar China brachten, waardoor de bloem wereldwijd werd verspreid.

Narcissus en Echo
Maar waar ligt nu de èchte oorsprong van de narcis en waar dank hij zijn naam aan? Daarvoor moeten we helemaal terug naar de Griekse mythologie, naar het verhaal van Griekse jongen Narcissus die de liefde van alle vrouwen afwees, en ook die van de bergnimf Echo.

Echo was zelf al door de goden gestraft voor haar ongebreidelde spraakzucht, waarbij ze ook sprak over de talloze affaires van oppergod Zeus met andere godinnen en stervelingen. Reden voor de goden om te zorgen dat ze nog uitsluitend de woorden van anderen kon herhalen.

Toen de populaire Narcissus ook de liefde afwees van de ‘monddood’ gemaakt Echo ging dit toch te ver voor de Aphrodite, de godin van de liefde, die Narcissus strafte door hem verliefd te laten worden op zijn eigen spiegelbeeld. Op een dag, toen Narcissus zich moe van het jagen, voorover boog boven de rivier om water te drinken zag hij zijn spiegelbeeld en wilde dit omhelzen. Daarbij viel hij in het water en verdronk.

Zijn lichaam werd nooit gevonden, maar op de plaats bij de rivier waar hij in het water was gevallen groeiden vanaf dat moment gele bloemen met witte blaadjes, de eerste narcissen.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

Stuur ook jouw foto en verhaal in voor onze nieuwe rubriek op Nieuws.nl: ‘Fotoverhaal’

In deze rubriek zijn we op zoek naar bijzondere foto’s met daarbij een even zo bijzonder verhaal. De redactie van Nieuws.nl zal regelmatig een ‘Fotoverhaal’ plaatsen, maar nòg leuker is als ook de lezers/bezoekers van Nieuws.nl foto’s met verhalen gaan insturen.

Insturen van een foto met verhaal kan naar [email protected] (op de plaats van gemeente zet je jouw gemeentenaam (keuze uit: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Velsen, Alkmaar, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort)

Foto’s moeten een minimaal formaat hebben van 1200 x 800 pixels. De redactie beoordeeld vooraf de foto’s en verhalen op geschiktheid voor publicatie.

Reacties

0