Erotische superhit ‘Je t’aime… moi non plus’ uit de handel op verzoek Juliana?

Foto: Collage Wim Meijer

Vandaag 50 jaar geleden, op 18 september 1969, nam platenmaatschappij Phonogram (van Philips) de single ‘Je t’aime… moi non plus’ van Serge Gainsbourg en Jane Birkin uit de handel. Dit gebeurde nadat het nummer in Italië was verboden, en de Engelse BBC het nummer ’niet geschikt voor uitzending’ achtte.

Philips boog voor vorstin?
De officiële lezing van Philips luidde: ’Philips heeft niet de intentie om zijn product het onderwerp van controverse te laten zijn’. Maar het is niet ondenkbaar dat onze eigen Koningin Juliana het net even te warm had gekregen van dit opwindende Franse deuntje. Volgens Sylvie Simmons, schrijfster van de biografie van Serge Gainsbourg ’A Fistful of Gitanes’ zou het Juliana zijn geweest die persoonlijk de Raad van Bestuur van Philips had laten weten ontstemd te zijn met het lied en zou zij daarbij de platenmaatschappij hebben verzocht (of gesommeerd?) het onmiddellijk terug te trekken.

Boycot als ultiem reclamemiddel
Een betere reclame voor het nummer van Gainsbourg en Birkin bleek niet mogelijk. Wie het nummer nog niet had gehoord wilde nu ook wel eens weten wat er nu zo schokkend was. En ook de vermelding op de hoes van de singel, dat het nummer niet geschikt was voor personen onder de 21 jaar, hielp daar aan mee.

Het leidde ertoe dat het nummer nog datzelfde jaar opnieuw in Nederland werd uitgegeven, maar nu door het kleine platenlabel Dureco. Het bleek een gouden zet wat ‘Je t’aime, moi non plus’ groeide uit tot de best verkochte single van 1969.

Weliswaar behaalde het nummer nooit de 1e plaats van de Top-40 op de jaarlijsten daarentegen prijkte het nummer wel bovenaan en het nummer was zelfs gedurende 44 jaar, tot en met 2013,  terug te horen in de Top-2000. Sinds 2014 lijkt echter niemand meer opgewonden te raken van hijgerige Gainsbourg en Birkin.

Reacties