Fotoverhaal #8: Wooden Heart

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het lijkt op een spontane liefdesuiting van de natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het dode hout in het duingebied neemt allerlei vormen aan en soms ook heel herkenbare, hoewel dit ook een typisch voorbeeldje zou kunnen zijn van ‘pareidolia’.

Pareidolia is een bekend fenomeen in de psychologie. Het is de neiging van mensen om herkenbare patronen te zien in bijvoorbeeld wolken, duinen, bomen, zand, bergen en zelfs op de maan. Een gezicht menen te herkennen in wolken is daar een bekend voorbeeld van. En ook dood hout leent zich dus prima voor een eigen spontane invulling.

Wat dat betreft vormen de duingebieden een indrukwekkende inspiratiebron voor pareidolia. Al sinds zo’n beetje de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt dood hout daar niet meer opgeruimd. Dat is geen kwestie van laksheid maar van bewust natuurbeleid. Dood hout doet namelijk leven!

Het langzaam afstervende hout vormt een ideale voedingsbodem voor allerlei zwammen, insecten en micro-organismen. Daarbij worden dode boomstammen ook vaak gebruikt als nestruimtes door zowel vogels als mieren, wespen en sinds kort ook steeds meer hoornaars.

Kortom: heel veel kleine en minder kleine diertjes houden van dood hout. En bijgaande foto bewijst dat die liefde wederzijds is.-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

Stuur ook jouw foto en verhaal in voor onze nieuwe rubriek op Nieuws.nl: ‘Fotoverhaal’

In deze rubriek zijn we op zoek naar bijzondere foto’s met daarbij een even zo bijzonder verhaal. De redactie van Nieuws.nl zal regelmatig een ‘Fotoverhaal’ plaatsen, maar nòg leuker is als ook de lezers/bezoekers van Nieuws.nl foto’s met verhalen gaan insturen.

Insturen van een foto met verhaal kan naar gemeente@nieuws.nl (op de plaats van gemeente zet je jouw gemeentenaam (keuze uit: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Velsen, Alkmaar, Haarlem, Haarlemmermeer, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort)

Foto’s moeten een minimaal formaat hebben van 1200 x 800 pixels. De redactie beoordeeld vooraf de foto’s en verhalen op geschiktheid voor publicatie.