Winterochtend de moeite waard om voor je bed uit te komen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een dag die begint met het voorzichtig donkerrood kleuren van de lucht. Terwijl de opgevroren rijp als een fragiel dekentje over de velden en de struiken ligt, klautert de zon voorzichtig boven het maaiveld, waardoor de kale takken van de bomen zich sterk aftekenen tegen een steeds meer oplichtende lucht.

En als de zon eenmaal oranje kleurt, dan kleurt ie alles mee. Een warme deken met intense kleuren spreidt zich dan uit over de natuur. ‘Place to be’ om dat eerste licht op een mooie winterochtend mee te maken zijn onze duingebieden waar alle natuurlijke schoonheid samen komt. Op zondag 29 december stapte Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer, bewapend met camera, bij Zandvoort het gebied binnen van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Bij aankomst om 07,45 uur was alles nog vrijwel donker. Slechts voorzichtig waren de eerste contouren van de bomen zichtbaar. Maar al snel, tè snel bijna, won het licht ’t van de duisternis, die zich overigens niet zonder slag of stoot gewonnen gaf. Alvorens zich volledig over te geven aan het daglicht strooide ‘Moeder Duisternis’ nog even met alle kleuren uit haar natuurlijk pallet.

Hieronder een uitgebreide fotoserie van de overgang van nacht naar dag in de Amsterdamse Waterleidingduinen:

De dag begint: voorzichtige kleuren in de lucht kondigen de nieuwe dag aan in ons Noord-Hollandse duingebied:

Naarmate het licht voorzichtig aan terrein wint, wordt duidelijk hoe Koning Winter een bescheiden rijpkleed heeft uitgespreid over de velden en struiken:

De sterke contrasten tussen rijp op het veld en de afgestorven  stammen van bomen en takken zorgen voor een prachtig kleurperspectief:

En als de zon eenmaal op het punt staat om de overwinning op de nacht te vieren dompelt de ‘koperen ploert’ de hele natuur in warme en oranje tinten.

Het is rond de klok van 10 uur als ik de strandopgang bereik van de AWD naar het strand op 3 kilometer te zuiden van Zandvoort. Van het duin een mooi overzicht over de nog altijd in rijp gehulde duinen. Aan de andere kant strekt de zee zich uit naar enerzijds Zandvoort, anderzijds Noordwijk:

Reacties